Geometria analityczna
Jeruzalem: Aksjomaty wyjaśni mi to ktoś ?
26 kwi 14:25
Basia:
czyli co ?
26 kwi 15:07
Jeruzalem: Inner product space nawet nie wiem jak to przetłumaczyć. Pomóżcie prosze
26 kwi 17:56
nikon: aksjomaty to takie twierdzenia, które przyjmujemy bez dowodu jako prawdziwe
26 kwi 17:58
Jeruzalem: A mogę podać przykład zadania i byś spróbował je rozwiązać ?
26 kwi 18:02
nikon: spróbuj, jak nie ja to ktoś inny
26 kwi 18:04
Jeruzalem: ok dzięki ci najmocniej.
Let u = (u1; u2) and v = (v1; v2). Determine which of the following are inner products in
R2. For those are not, indicate axioms which do not hold
(a) < u; v >= 2u1v1 + 6u2v2
na razie tylko podpunkt a jak zrozumie to polece już sam z następnymi
26 kwi 18:07
nikon: nie, sorry to ponad moje siły, ale niezłe
26 kwi 18:12
Jeruzalem: Kurde na pewno to nie jest trudne tylko nigdzie nie moge znaleść żadnych prezentacji po polsku
26 kwi 18:14
Basia:
To nie ma nic wspólnego z aksjomatami.
Tłumaczę:
Niech u = (u1;u2) i v = (v1;v2).
Zbadaj czy poniższe działania są działaniami wewnętrznymi w R2.
Dla tych, które nie są wskaż, który(e) warunek(ki) nie jest spełniony.
To niebieskie to chyba nie jest poprawne tłumaczenie.
26 kwi 18:23
konrad: inner product space to jest przestrzeń unitarna (czymkolwiek to jest

)
26 kwi 18:25
Jeruzalem: Basia a potrafiłabyś to rozwiązać?
26 kwi 18:29
26 kwi 18:34
Basia:
na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że tak; ale dopiero za jakieś pół godziny (minimum), bo
muszę powędrować na zakupy
26 kwi 18:37
Jeruzalem: ok dzięki w międzyczasie poczytam o tym na wikipedi. Wiesz zawsze lepiej łapie jak mi ktoś
pierwszy przykład rozwiąże niż tłumaczył jak go trzeba rozwiązać
26 kwi 18:40
b.: inner product to tutaj iloczyn skalarny. Z definicji ma on następujące własności:
<u,v> = <v,u> (tak tylko nad R, nad C trzeba wziąć sprzężenie)
<au, v> = a<u,v> dla a∊R
<u1+u2,v> = <u1,v> + <u2,v>
oraz
<u,u> = 0 => u=0
(oczywiście wszystkie pow. własnośći muszą zachodzić dla wszystkich wektorów u, v, ...)
sprawdzasz więc po kolei czy zachodzą, czy nie
26 kwi 18:44
Jeruzalem: kurcze tylko jak to sprwadzać możesz mi pokazać na tym pierwszym przykładzie ?
26 kwi 18:54
Basia:
funkcjonał
< u; v >= 2u1v1 + 6u2v2
tutaj sprzężona symetria jest po prostu symetrią bo wartości funkcjonału ∊R
<u;v> = 2u1v1 + 6u2v2 = 2v1u1 + 6v2u2 = <v;u>
spełnione
liniowość
αu = (αu1; αu2)
<αu;v> = 2αu1v1 + 6αu2v2 = α(2u1v1 + 6u2v2) = α<u;v>
u=(u1,u2)
v=(v1,v2)
w=(w1,w2)
u+v=(u1+v1; u2+v2)
<u+v;w> = 2(u1+v1)w1 + 6(u2+v2)w2 =
2u1w1 + 2v1w1 + 6u2w2 + 6v2w2 =
2u1w1+6u2w2+2v1w1+6v2w2 =
<u;w>+<v;w>
spełnione
niezdegenorowanie
u=(u1,u2)
badamy kiedy <u;u>=0
<u;u>=0 ⇔ 2u1*u1 + 6u2*u2 = 0 ⇔ 2u12+6u22=0 ⇔ u1=0 ∧ u2=0 ⇔ u=(0,0)
czyli dla u≠(0,0) <u;u> ≠0
spełnione
czyli R2 z tym funkcjonałem jest przestrzenią unitarną
26 kwi 19:01
Jeruzalem: dzięki najmocniej
26 kwi 19:13