calka trygonometryczna
maciek: Bardzo prosze o szybka pomoc, pieprze sie juz dlugi czas z takim o to zadaniem:
∫dx / sin4x
26 kwi 14:16
maciek: bardzo zalezy mi na rozwiazaniu tego zadania. Z gory dzieki za pomoc
26 kwi 14:26
maciek: up
26 kwi 15:23
Basia:
| | sin2x+cos2x | | sin2x | | cos2x | |
J = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | sin4x | | sin4x | | sin4x | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx + ∫ctg2x* |
| dx = |
| | sin2x | | sin2x | |
| | 1 | |
−ctgx + ∫ctg2x* |
| dx |
| | sin2x | |
ta druga przez podstawienie
t = ctgx
J
2 = −∫t
2 dt
dokończyć już na pewno potrafisz
26 kwi 15:40