zadanie z trzema pociagami z rachunku prawdopodobienstwa
Ponury: Bardzo prosze o sprawdzenie poprawnosci rozwiazania ponizszego zadania:
W związku z remontem odcinka linii kolejowej prawdopodobieństwo planowego przyjazdu pociągu do
stacji docelowej wynosi 0,55 ; opóźnienia 0,35 ; wcześniejszego przyjazdu 0,1 (zakładamy, że
pociągi kursują niezależnie i każdy do stacji docelowej dojedzie). Ile wynosi
prawdopodobieństwo, że spośród 10 składów:
a) 8 przyjedzie planowo i 1 z opóźnieniem,
b) 5 przyjedzie planowo i żaden się nie opóźni,
c) wszystkie przyjadą przed czasem ?
P(A)=0,55 (przyjedzie na czas)
P(B)=0,35 (spozni sie)
P(C)=0,1 (przyjedzie przed czasem)
a) Ka=8 Kb=1 Kc=1
b) Ka=5 Kb=0 Kc=5
c) Ka=0 Kb=0 Kc=10
Czy w tym przykladzie nalezy skorzystac ze wzoru:
| | | | | |
| * | *P(A)Ka*P(B)Kb*P(C)Kc ? Znalazlem ten wzor na innym forum wlasnie |
| | | |
przy tym zadaniu, ale nie udalo mi sie ustalic nawet co to za wzor i czy taki w ogole
istnieje

To do tego wzoru trzeba podstawiac po prostu we wszystkich trzech podpunktach?
Bardzo prosze o odpowiedz

jesli wystarczy podstawic, to wyniki jakie otrzymalem:
a) 0,0263
b) 0,0001
c) 0,0000000001