matematykaszkolna.pl
Pytanie z teorii - proste proszę o pomoc Klepik: mam pytanie: czy b i c to sąte same kąty ? b) kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy c) kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do podstawy oraz czy f i g to to samo ? f) kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy g) kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy
26 kwi 13:11
krystek: W graniastosłupie prostym to samo . w ostrosłupie nie
26 kwi 13:12
picia: hmm.. wersja c) i g) nie jest precyzyjna. powinno byc do płaszczyzny podstawy albo krawedzi podstawy
26 kwi 13:14
Basia: dwa razy tak; przecież "płaszczyzna podstawy" i "podstawa" to to samo
26 kwi 13:14
Klepik: dziękuje. a nie byloby problemu gdybyś mi to na przykładzie jakims przedstawił ? tzn np dwa schematyczne porównaczce rysunki ostrosłupów w ktorym w jednym jest kąt b) a w drugim c) ?
26 kwi 13:15
picia: @ krystek mozesz wyjasnic?
26 kwi 13:15
Basia: w ostrosłupie ściany są trójkątami i nie mają przekątnych ⇒ Twoja prośba nie da się spełnić
26 kwi 13:16
picia: hmm.. wersja c) i g) nie jest precyzyjna. powinno byc do płaszczyzny podstawy albo krawedzi podstawy tak przynajmniej pamietam ze szkoły emotka
26 kwi 13:16
krystek: Tak nie wczytałam sie ,że nie ma krawędzi podstawy . Ot, rutyna gubi czasem
26 kwi 13:17
Basia: nie martw się krystek; często też "udaje" mi się przeczytać nie to co jest naprawdę, ale to co sama chciałabym widzieć emotka
26 kwi 13:19
picia: no w przypadku b) i c) to tak ale f) g) nie
26 kwi 13:21
Klepik: rysunekczerwony czy niebieski oznacza kąt nachylenia przekatnej sciany bocznej do podstawy a ktory do płaszczyzny podstawy (czy moze jeden do obu ?)
26 kwi 13:21
picia: kurde nie wiem kto tu do kogo co pisal emotka
26 kwi 13:22
krystek: @Basiu dobrze,że kontrolujemy się . Tak jak napisałam, rutyna gubi, co niektórzy zaliczają to do braku wiedzy.
26 kwi 13:23
Klepik: mozesz narysowac f i g w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym ?
26 kwi 13:24
krystek: @ Klepik tylko czerwony! Kąt między prostą a płaszczyzną ,to kąt który tworzy prosta ze swym rzutem prostokątnym na tę płaszczyznę!
26 kwi 13:26
picia: kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy to jest do krawedzi podstawy?
26 kwi 13:28
krystek: rysunekα
26 kwi 13:32
picia: ponawiam pytanie kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy to jest do krawedzi podstawy? juz naprawde nie wiem
26 kwi 13:35
krystek: Tak , w graniastosłupie!
26 kwi 13:37
picia: ale kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy to jest do przekatnej podstawy prawda?
26 kwi 13:38
krystek: Aaa , być w prostym graniastosłupie!
26 kwi 13:40
picia: dzieki juz wszysko wiem emotka
26 kwi 13:42