Ekstrema lokalne
xxx: Jak policzyć ekstrema lokalne z funkcji: x5+5x. Chodzi mi o zrobienie krok po kroku
całego zadania.
26 kwi 13:04
Basia:
D = R\{0|
| | 1 | | 5 | | x2−25 | |
f'(x) = |
| − |
| = |
| |
| | 5 | | x2 | | 5x2 | |
wystarczy zbadać licznik, bo mianownik jest stale dodatni w zbiorze R\{0}
czyli miejsca zerowe i znak pochodnej zależą tylko od licznika L(x) = x
2−25
dalej walcz sam(a)
26 kwi 13:09
xxx: dzięki. Własnie mi rozjaśniłaś umysł. Ciągle miałem problem z pochodną, tzn chciałem ją za
bardzo uporządkować, a jak ją teraz przyrównam do zera to mi wyjdzie x
2−25=0 a to już
rozwiąże deltą i będę miał miejsca zerowe.
26 kwi 13:14
Basia:
zgadza się
26 kwi 13:17
xxx: albo można nawet bez delty, czyli rozbić to na (x−5)(x+5). Wtedy wyjdzie że miejsca zerowe to 5
i −5.
26 kwi 13:22