Ciągi
GOLO: Suma wyrazów początkowych wyrazu ciągu(an) wyraża się wzorem =Sn=n3
Oblicz:
a)czwarty wyraz tego ciągu
b)Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciagu(an) dla n≥2
26 kwi 12:01
Mateusz:
a4= S4−S3
an=Sn−Sn−1
26 kwi 12:13
GOLO: A mógłbyś mi napisać z czego to Sn−Sn−1
26 kwi 12:40
rafi: Suma S4 i S3 różnią dodaniem się do sumy S3 kolejnego składnika który jest liczbą a4
26 kwi 12:42
rafi: S3 = a1 + a2 + a3
S4 = a1 + a2 + a3 + a4
26 kwi 12:44
Mateusz:
Jak wiesz albo i nie suma n początkowych wyrazów ciagu an to takie wyrazenie:
Sn= a1+a2+a3+..........+an−1+an
Sn= a1+a2+a3+..........+an−1+an= Sn−1+an
| Sn−1 |
zgodnie z powyzszym np a1= S1, a2=S2−S1 a3=S3−S2 itd ogolnie więc:
an−1=Sn−1−Sn−2 to an wynosi po prostu
an= Sn+Sn−1 dla n≥2
26 kwi 12:48
Mateusz:
Poprawka ma byc an= Sn−Sn−1
26 kwi 12:53