POMOCY XD
MaxX: zad.1
W trójkącie prostokątnym ABC przedłużono przeciwprostokątną Ab i obrano na prezdłużeniach
punkty Di E tak, że |AD|=|AC|
oraz |BE|=|BC|. Udowodnij, że |Kąt DCE|=135 stopni.
zad. 2
Na przeciwprostokątenj Ab trójąta prosokątnegi ABC obrano punkty C1 i C2 tak, że
|AC1|=|AC| oraz |BC2|=|BC| Wykaż,że |kątC1CC2| = 45 stopni.
zaad. 3
Udowodnij,że jeżeli w trójkącie ABC bok AB jest najdłuższy i jeżeli odłożymy na nim
odcinki AC1, |AC1|=|AC| oarz BC2
|BC2|=|BC| to
|kątC1CC2| = |kąt A| + |kąt B|/ 2.
21 kwi 19:10