kąty
Aga: wiadomo, że α jset kątem ostrym i sinαcosα=0,5. To wartość wyrażenia cos4α+sin4α=...?
26 kwi 11:47
Aga: jest na to jakiś wzór czy to z jedynki trygonometrycznej?
26 kwi 12:46
rumpek:
sin
4x + cos
4x = (sin
2x + cos
2x)
2 − 2sin
2xcos
2x Teraz ok ?
26 kwi 12:47
Alkain: cos4x+sin4x=(cos2x+sin2x)2−2sin2xcos2x=−2sin2xcos2x=−2(sinxcosx)2
26 kwi 12:52
rumpek: Alkain 1 − 2(sinxcosx)2
26 kwi 12:53
Alkain: Wiem już to miałem pisać

Dzięki za zwrócenie szybciej uwagi
26 kwi 12:54
Aga: wszystko fajnie tylko, że odpowiedzi są takie
a) 1
b) 0,5
c) 0,25
d) 0,75
26 kwi 13:40
picia: b) 0,5 chyba tyle wychodzi
26 kwi 14:26