.
Maciek: sinα + cosα = √5 jak to podnieśc do kwadratu obustronnie ?
sinα2 + cosα2= 5 dobrze ?
26 kwi 11:17
Alkain: Nie
x=α
sinx+cosx=√5
(sinx+cosx)2=√52
sin2x+2sinxcosx+cos2x=5
26 kwi 11:22
Maciek: aha. dzieki .
26 kwi 11:23
rozczarowany:
Maciek jest przykładem lenia i tępaka. Podnieść do kwadratu to znaczy pomnożyć przez siebie,
np. podnieść do kwadratu liczbę 7 oznacza 7 * 7, podnieść do kwadratu (a + b) to
(a + b) * (a + b), podnieść do kwadratu (sinα + cosα) to znaczy (sinα + cosα) * (sinα + cosα).
Wykonać jakieś działanie obustronnie, to znaczy, wykonać to działanie po lewej i po prawej
stronie równości.
Niektórym wciąż trzeba podawać pod nos, sami nic, nic. Szkoda gadać
26 kwi 11:30
AS: sin(x) + cos(x) nie może przyjmować wartości √5
26 kwi 12:37