Arkusz rozszerzony - matematyka
rumpek: Arkusz z matematyki rozszerzony zapraszam do "pomordowania" się
Zadanie 1 (5pkt)
Uzasadnij, że jeżeli trzy liczby naturalne a,b,c tworzą tzw. trójkę pitagorejską (to znaczy:
zachodzi równość a
2 + b
2 = c
2), to co najmniej jedna z nich jest podzielna przez 3.
Zadanie 2 (3pkt)
| | 1 | |
Uzasadnij, że jeżeli x > 0, to x + |
| ≥ 2. |
| | x | |
Zadanie 3 (4pkt)
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania x
2 − (m − 5)x + 2(3 − m)
= 0 jest najmniejsza?
Zadanie 4 (5pkt)
Wykaż, że funkcja f(x) = log(x +
√1 + x2) jest nieparzysta, to znaczy: dla każdego argumentu
x należącego do dziedziny funkcji zachodzi równość: f(−x) = −f(x).
Zadanie 5 (6pkt)
| | 3 | |
Rozwiąż równanie: 4tg2x − |
| * 41/2cos2x = −2, w przedziale x∊<0, 2π>. |
| | 2 | |
Zadanie 6 (4pkt)
Trzy liczby dodatnie są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Jeżeli ostatnią zmniejszymy o
dwa, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. Jeżeli pierwszą liczbę z
| | 2 | |
otrzymanej trójki powiększymy o |
| , to znów uzyskamy trzy kolejne wyrazy ciągu |
| | 3 | |
geometrycznego. Wyznacza początkową trójkę liczb.
Zadanie 7 (4pkt)
W trójkącie ABC, dane są boki: |AC| = 7 i |BC| = 8 oraz miara kąta |∡C| = 120
o. Znajdź długość
dwusiecznej kąta C.
Zadanie 8 (3pkt)
Dany jest okrąg x
2 + y
2 = 16 i prosta x − y − 4 = 0. Wyznacz równani okręgu symetrycznego do
danego, względem prostej.
Zadanie 9 (4pkt)
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej równe jest sumie pól obu
podstaw. Oblicz tangens kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do podstaw graniastosłupa.
Zadanie 10 (5pkt)
Na odcinku AB o długości 10 obrano punkt M. Odcinek AM stał się bokiem kwadratu, zaś odcinek MB
− bokiem trójkąta równobocznego. W jakiej odległości od punktu A należy obrać punkt M, aby
suma pól tych figur była najmniejsza?
Zadanie 11 (4pkt)
Cztery osoby starają się o tę samą posadę. Trzy osoby z zarządu firmy wybierają pracownika w
ten sposób, że każda z nich typuje jednego z kandydatów. Kandydat otrzymuje posadę tylko
wtedy, jeśli jest wytypowany przez co najmniej dwie osoby z zarządu. Oblicz
prawdopodobieństwo, że firma przyjmie pracownika.
Zadnie 12 (3pkt)
Dana jest funkcja f(x) = x + |x|.
a) wyznacz dziedzinę funkcji f
b) wyznacz zbiór wartości tej funkcji
26 kwi 10:51
Alkain: zad.2
x
2+1−2x≥0
(x−1)
2≥0
Koniec
26 kwi 10:53
Basiek: Rumpek, witaj, cóż za piękny dzionek.

Zrobię w nocy, dzięki Ci wielkie

− skąd wytrzasnąłeś?
26 kwi 10:54
rumpek: Alkain dałbym 2/3 pkt
26 kwi 10:54
Alkain: zad.12
Dziedzina x∊R
zbiór wartości
Y∊<0,∞)
26 kwi 10:55
rumpek: Cześć
Basiek, w nowym numerze "Cogito" jest
26 kwi 10:55
Alkain: Czemu tylko 2/3 ?;<
26 kwi 10:55
rumpek: A gdzie komentarz

? Na maturze za komentarz [uzasadnienie] masz 1pkt
26 kwi 10:57
Alkain: Wiem, wiem

Ale jakoś mi się nie chciało go pisać to przecież oczywiste, że kwadrat dowolnej
liczby jest większy bądź równy zeru
26 kwi 10:59
Basiek: Świetnie, miałabym 3pkt

A to już 6%...
Czas się zbierać do szkoły

Do potem, jak mniemam.
26 kwi 10:59
rumpek: Jak dla mnie to w tym arkuszu: Zadanie 2, 9, 12 − zbyt proste na rozszerzenie. Natomiast
Zadanie 8 jest za zbyt małą ilość punktów. Zadania 5 − nie będzie na maturze bo wyrzucili
równania wykładnicze z programu.
26 kwi 11:12
lila93: uu no to trzeba rozwiązać
26 kwi 11:12
Alkain: Równanie wykładnicze wyrzucili ? Fajnie się dowiedzieć tak kilka dni przed maturką

. Z
drugiej strony patrząc to poziom matematyki w szkołach coraz niższy...
26 kwi 11:14
lila93: @Alkain możesz nam dać szanse ,byśmy sami najpierw rozwiązali

26 kwi 11:14
Alkain: Jasne

Dlatego więcej już nie pisze...
26 kwi 11:15
rumpek: Rozwiązanie z logarytmami przekombinowali

− powiem tylko tyle
26 kwi 11:16
lila93: wyrzucili? szkodaaa
26 kwi 11:16
lila93: o fuuuj. prawdopodobieństwo...no to już wiem,które zad opuścić
26 kwi 11:18
rumpek: Czemu, bardzo proste zadanie, tylko treść jest pogmatwana − nic poza tym
26 kwi 11:19
lila93: dla mnie nie proste:( akurat wtedy ,gdy omawialiśmy byłam chora,sama trochę ogarnęłam,ale na
rozszerz.to zawsze omijam
26 kwi 11:22
Alkain: rumpek masz rację zacząłem robić to z tym logarytmem to powiem że ciekawie...
26 kwi 11:26
rumpek: Jakie ciekawie

1 linijka i zadanie zrobione, im zajęło 3
26 kwi 11:27
lila93: zad 1 to chyba aksjomat jest
26 kwi 11:29
Alkain: Ja się w jednej nie zmieściłem :<. Jeszcze muszę ogarnąć 1 zadanie bo nie mam pomysłu jak to
udowodnić. Reszta nie specjalnie wymagająca
26 kwi 11:38
lila93: nie umiem 4 zad i 1
26 kwi 11:47
rumpek:
No dobra
26 kwi 11:48
Alkain: Rozpisać 4 ?
26 kwi 11:48
lila93: tak
26 kwi 11:49
rumpek:
Zadanie 4
Z: D = R
L = f(−x) = log(−x +
√x2 + 1) = log(
√x2 + 1 − x)
| | 1 | |
P = −f(x) = log(x + √x2 + 1)−1 = log( |
| ) = log(√x2 + 1 − x) = L |
| | √x2 + 1 + x | |
c.n.u.
26 kwi 11:50
Alkain: zad.4
Wykaż, że funkcja f(x) = log(x +
√1 + x2) jest nieparzysta, to znaczy: dla każdego argumentu
x należącego do dziedziny funkcji zachodzi równość: f(−x) = −f(x).
Dziedzina:
x+
√1 + x2>0
x∊R
f(−x)=−f(x)
log(−x+
√1 + x2)=−log(x+
√1 + x2)
log(−x+
√1 + x2)log(x+
√1 + x2)
−1
−x+
√1 + x2=(x+
√1 + x2)
−1
| | 1 | |
−x+√1 + x2= |
| |*(x+√1 + x2) |
| | x+ √1 + x2 | |
(
√1 + x2)
2−x
2=1
1+x
2−x
2=1
1=1
26 kwi 11:52
rumpek: Przekombinowane
26 kwi 11:52
Alkain: Ale się zgadza
26 kwi 11:53
rumpek: Tylko ciekawe czy twoje rozwiązanie zaakceptowałoby CKE

Bo rok temu jak ktoś [zadanie z
prawdopodobieństwem] doszedł do formy P(AuB) ≤ 1, która jest prawdziwa, dostawał 0 pkt, za
udowodnienie. Bo wyszedł od tego co miał udowdonić
26 kwi 11:55
lila93: log(1−√x2 + 1 − x) ← nie wiem co sie stało z tą 1
26 kwi 11:57
rumpek: Z jaką jedynką? i który sposób
26 kwi 11:59
lila93: @Alkain twoje rozumiem
26 kwi 12:01
lila93: @rumpek z tą w logarytmie log(1−√x2 + 1 − x)
26 kwi 12:02
rumpek:
| | 1 | | √x2 + 1 − x | |
log ( |
| ) = log( |
| = ... |
| | √x2 + 1 + x | | √x2 + 1 * √x2 + 1 − x * x | |
Po prostu usuwasz niewymierność
26 kwi 12:04
rumpek: W moim nie ma żadnego: log(1 −
√x2 + 1 − x) dlatego się dziwie

Co ty szukasz
26 kwi 12:04
lila93: ze wzoru.bo można to zapisać też jako różnicę przecież,ale wtedy do niczego nie dojdziemy
..raczej
26 kwi 12:07
lila93: dobrze...a zrobił ktoś 1 zad..?
26 kwi 12:08
26 kwi 12:09
Alkain: Ja na 1 nie mam pomysłu
26 kwi 12:10
lila93: wybiera sie ktoś może na budownictwo do Gliwic..?...
26 kwi 12:12
rumpek: W Gliwicach mam kuzynkę
26 kwi 12:14
rumpek: Zad 1 − dużo do pisania

Ale standardowo: 3k + 1, 3k + 2 potem do kwadratu itp.
26 kwi 12:15
26 kwi 12:16
Alkain: Moja koleżanka z klasy do Gliwic chce, ale na architekturę
26 kwi 12:20
lila93: ja chodziłam na rysunek przez caluutki roczek by także iść na architekturę ,ale stwierdziłam że
wolę jednak coś porządniejszego
26 kwi 12:23
lila93: pomoże mi ktoś w tym zadaniu co jest zaznaczone na niebiesko?
26 kwi 12:24
rumpek: Napisał ci kolega co masz zrobić

w Twoim temacie, Ten temat dotyczy matury, więc jakbyś
mogła nie śmiecić
26 kwi 12:25
lila93: @rumpek moj kotek siedzi obok mnie i mowi że jesteś niemiły:( a kolega mi bardzo pomógł
,dlatego piszę tutaj:(
26 kwi 12:29
rumpek: Zmień kotka
26 kwi 12:31
rumpek: Jak dla Ciebie, prośba o niezaśmiecanie tematu jest obraźliwe, to niestety nie ja mam problem.
26 kwi 12:32
123: Zad. 3
A) a > 0
m ∊ R
B) Δ ≥ 0
[−(m−5)]
2−4*1*2*(3−m) ≥ 0
m
2−10m+25−24+8m ≥ 0
m
2−2m+1 ≥ 0
(m−1)
2 ≥ 0
m ∊ R
C)
x
12 + x
22
(x
1 + x
2)
2−2x
1x
2
(m−5)
2−4(3−m)
m
2−10m+25−12+4m
m
2−6m+13
ponieważ a > 0:
m
min = 3
Odp. Dla parametru m = 3 suma kwadratów pierwiastków równania x2 − (m − 5)x + 2(3 − m) = 0 jest
najmniejsza.
26 kwi 12:49
bitu: zad 8.pomoże ktoś−wskazówki?
26 kwi 13:23
kylo1303: rumepk ja nie wiem skad ty to wynajdujesz :0 I ze potem ci sie chce to
przepisac/przekopiowac tutaj. Nie bede czytal co pisaliscie bo tez dzisiaj siade i zrobie
(nastepna matura do kolekcji).
I tak btw to co ty jeszcze zdajesz na maturze? Informatyke? Oczywiscie pomijajac obowiazkowe.
26 kwi 13:31
janko:

o tak to powinno wygladać oczywiscie ten rysunek nie ma nic wspolnego z danymi z tego zadania
ale powinien dac Ci poglada na sprawe

czerwona kropka 90
o
26 kwi 13:32
janko: jakie macie wyniki do zadania 6?
26 kwi 13:43
bitu: @janko,to do mnie?
26 kwi 13:48
bitu:

mniej więcej,oczywiście promienie te same.
26 kwi 13:50
AC:
Początkowa trójka:
2; 4; 8
26 kwi 13:53
rafi: trzecie równanie do szóstego to
(5/3b)
2 = a(c−2)

czy coś źle kombinuje?
26 kwi 14:02
rafi: aa okej już wiem, nie b o 2/3 tylko a
26 kwi 14:02
123:

Zad. 7
Najpierw z tw. cosinusów obliczyłem najdłuższy bok:
|AB|
2 = 7
2+8
2−2*7*8*cos120
o
| | 1 | |
|AB|2 = 49+64−112*(− |
| ) |
| | 2 | |
|AB|
2 = 49+64+56
|AB|
2 = 169
|AB| = 13
Potem z układu równań:
| ⎧ | x2 = 72+y2−2*7*y*cos60o | |
| ⎩ | (13−x)2 = h2 + 82 −2*h*8*cos60o |
|
wychodzi, mniej więcej:
225y
2−1680y+3136=0
Δ = 2822400−2822400 = 0
| | 56 | |
y0 = |
| ≈ 3,73 − tyle wynosi dwusieczna kąta |
| | 15 | |
26 kwi 14:07
123: Zamiast "h" powinno być "y". Nie wiem dlaczego wpisałem "h"...
26 kwi 14:09
rafi: w 8 wydaje mi się, że trzeba obliczyć prostą prostopadłą do podanej, następnie znaleźć punkt
przecięcia tych dwóch prostych i to będzie (2,−2) i następnie za pomocą wektora obliczyć drugi
środek, promień będzie ten sam lub drugi sposób zrobić że środek okręgu pierwszego z drugim
tworzy odcinek z drugim środkiem o początku w pkt (0,0) i środku (2,−2), podłożyć pod wzór i
mamy
26 kwi 14:16
123: Co do zad 8 to trzeba zrobić tak (chyba):
1. wyznaczamy równanie prostej prostopadłej do x−y−4=0 i przechodzącej przez punkt s1 −
środek danego okręgu
2. współrzędne środka równania drugiego symetrycznego okręgu będą spełniały równanie prostej
prostopadłej
3. odległość środka okręgu danego w zadaniu od prostej x−y−4=0 równa się jak odległość
współrzędnych środka równania drugiego symetrycznego okręgu do tej same jprostej
4. promień taki sam
26 kwi 14:17
rafi: drugi sposób zrobić że środek okręgu pierwszego tworzy odcinek z drugim środkiem*
26 kwi 14:17
123: Zad. 8
S
1(0, 0)
x − y − 4 = 0 ⇒ y = x − 4
r = 4
Robimy tak jak mówiłem:
A)
y = −x + b
0 = 0+b
b = 0
y = −x − prosta prostopadła
B)
S
2(x, −2)
| |0*1−1*0−4| | | |x*1−1*(−x)−4| | |
| = |
| |
| √12+(−1)2 | | √12+(−1)2 | |
| |0−0−4| | | |x+x+4| | |
| = |
| |
| √1+1 | | √1+1 | |
|−4| = |2x+4|
4 = |2x+4|
2x+4 = 4 v 2x+4 = −4
2x = 0 v 2x = −8
x = 0 v x = −4
wychodzi 0 bo okrąg podany w zadaniu

drugi okrąg to:
x = −4
y = −(−4) = 4
o
2: (x+4)
2 + (x−4)
2 = 16
26 kwi 14:26
123: Zamiast S2(x, −2) miało być: S2(x, −x)
26 kwi 14:27
123: To z prawdopodobieństwem ciekawe:
Zad. 11
|Ω| = (C
14)
3 = 4
3 = 64 − każdy z szefów może dokonać 1 z 4 możliwych kandydatów, a ponieważ
jest 3 dyrektorów to do 3 potęgi
A − zdarzenie polegające na dostaniu pracy przez kandydata
Komu by się chciało to liczyć. Postąpmy prościej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kandydat
nie zostanie wybrany

To proste:
A' − zdarzenie polegające na tym, że nie zostanie wybrany żaden kandydat
| | 4*3*2 | |
|A'| = C34*3! = |
| *3*2 = 24 − C34, ponieważ jest 4 kandydatów a wyboru dokonuje |
| | 3*2 | |
tylko 3 prezesów, dlatego jeden zawsze zostanie pominięty, jeśli ma nie dojść do wybrania
pracownika a 3!, ponieważ są 3 po kolei wybory i mogą być 3 możliwości (inczej 3 ustawienia)
| | 24 | |
P(A') = |
| − prawdopodobieństwo, że nie zostanie wybrany żaden pracownik |
| | 64 | |
| | 24 | | 40 | |
P(A) = 1 − |
| = |
| − prawdopodobieństwo, że zostanie wybrany pracownik |
| | 64 | | 64 | |
26 kwi 14:49
123: Zad. 12
Dla x ≥ 0
f(x) = x+x = 2x
Dla x < 0
f(x) = x−x = 0
Po prowizorycznym narysowaniu dla wyznaczonych przedziałów wynika, że:
Df = R
ZW = <0, +∞)
26 kwi 14:55
26 kwi 14:57
Godzio:
Mam nadzieję, że nikt się nie przyczepi że porobię sobie parę zadań
26 kwi 14:58
Basiek: Godzio, Ci dzisiejsi maturzyści, to coraz starsi
26 kwi 15:04
Godzio:
Dużo mi nie zostało, 5 najpierw, a później zobaczymy, przydałoby się nad pierwszym pomyśleć
26 kwi 15:18
Godzio:
| | π | |
D = {x : x ∊ R − { |
| + kπ}, k ∊ C } |
| | 2 | |
| | 3 | |
4tg2x − |
| * 4 1/(2cos2x) = −2 Niedokładny zapis |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
41/cos2x * |
| − |
| * 41/(2cos2x) = − 2 /* 4 |
| | 4 | | 2 | |
4
1/cos2x = t > 0
t
2 − 6t + 8 = 0
(t − 4)(t − 2) = 0
4
1/cos2x = 4 lub 4
1/cos2x = 2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = 1 lub |
| = |
| |
| cos2x | | cos2x | | 2 | |
cos
2x = 1 lub cos
2x = 2 −− sprzeczność
cosx = 1 lub cosx = −1
x = 2kπ lub x = π + 2kπ
Łącząc otrzymujemy: x = π + kπ gdzie k ∊ C
Znajdujemy rozwiązania w przedziale:
x ∊ {0, π,2π}
26 kwi 15:24
Święty:

a,b>0
a+b=10
a=10−b
a>0 ⇒ b<10
Pc=P
1+P
2
P
1=a
2
26 kwi 15:34
123: Do zadania pierwszego można skorzystać z tego:
a = m
2 − n
2
b = 2mn
c = m
2 + n
2
i m > n i m i n są liczbami pierwszymi
co by się nie podstawiło zawsze da się podzielić przez 3 tylko jakoś to trzeba wykazać
26 kwi 15:36
Święty:

a,H>0
Pb=2Pp
6aH=a
2√3
26 kwi 15:45
Vax: 1) Zauważmy, że dla całkowitego a, liczba a
2 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 0 lub 1,
jeżeli nie wprost żadna z liczb nie była podzielna przez 3, to lewa strona przy dzieleniu
przez 3 dawałaby resztę równą 2, czyli prawa strona nie mogłaby być kwadratem sprzeczność.
Warto zauważyć, że analogicznie można pokazać, że któraś z liczb a,b,c dzieli się przez 4,
oraz, że pewna z nich dzieli się przez 5
26 kwi 15:45
rumpek: No to jedziemy
Godzio o dziwo źle
Święty źle
123 zadanie 11 źle
26 kwi 16:26
rumpek: A nie, jednak
123 prawdopodobieństwo ma dobrze

źle spojrzałem
26 kwi 16:43
Święty: Wrzuciłbyś prawidłowe wyniki?
26 kwi 16:47
Tomek.Noah: Tam u Godzia chyba powinno byc w równaniu zparametryzowanym t2+4t−3=0
26 kwi 16:59
Tomek.Noah: Ty wróć źle zapisałem...
26 kwi 17:02
Tomek.Noah: t2+8t−6=0
26 kwi 17:03
rumpek: Teraz tak patrze to ty
Święty też ma dobrze, tylko te wyniki powyciagane i nieskrócone
mnie zmyliły

Ale Godzio ma niepoprawnie na 100%
26 kwi 17:03
Święty: Uff, wstyd byłoby sknocić takie zadanka nie tylko na maturze, ale i tutaj
26 kwi 17:07
Tomek.Noah: dobra to licze to zadanie z wykladniczej
26 kwi 17:09
matroz: Co do zad 1. jeśli zrobię tak:
zakładam że żadna nie jest podzielna przez 3
każda ma postać 2k+1 lub 2k+2 dla k∊N
Będzie tu 6 kombinacji porozdzielania 2k+1 i 2k+2 dla a2, b2, c2
rozwiązuję wszystkie kombinacje i wykazuję sprzeczność
Z obliczeń wnioskuję że jeśli żadna nie jest podzielna przez 3 to nie jest to trójka
pitagorejska
dobrze?
26 kwi 17:09
Eta:
Hehe ........ no i "roztrzaskane"

Tak trzymać ......... na maturze
26 kwi 17:09
rumpek: 2k + 1, 2k + 2 − ?

WTF, chcesz wykwazać podzielność przez dwa? Natomiast warunek 2k + 2 nie
ma sensu
26 kwi 17:11
matroz: to ma być 3k+1 3k+2 tak?
26 kwi 17:16
rumpek: zgadza się
26 kwi 17:20
matroz: rumpek to jeśli zrobię tak jak pisałem z tym 3k zamiast 2k to bd ok?
26 kwi 17:21
Tomek.Noah:
| | sin2x | | 1−cos2x | | 1 | |
tg2x= |
| = |
| = |
| −1 |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| 1 | | 3 | |
| *41/cos2x− |
| *41/2cos2x=−2 |
| 4 | | 2 | |
4
1/cos2x=t, t>0.
t−6
√t+8=0
√t=u => t=u
2
u
2−6u+8=0
(korzystam z tego c opoliczył Godzio)
u=4 v u=2
t=16 v t=4 (pamietam że t bylo >0)
zatem:
4
1/cos2x=16 v 4
1/cos2x=4
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| v cosx=− |
| v cosx=1 v cpsx=−1 |
| | 2 | | 2 | |
wartości te łatwo policzyć

,
26 kwi 17:27
Tomek.Noah: | | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
czyli x∊{0, |
| , |
| π,π, |
| π, |
| π,2π} |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
26 kwi 17:33
kaś: Zostawcie te zadania tylko pomóżcie tym co naprawdę potrzebują pomocy
26 kwi 17:35
123: A co jeśli chodzi o sposób rozwiązania zadania nr 7, 8 i 12 hmm? W ty mroku zdaję maturę także
nie jestem nieomylny
26 kwi 17:41
Tomek.Noah: w 12 x∊ℛ y≥0
26 kwi 17:43
kaś: Jesteście niemożliwi. Ludzie potrzebują pomocy a wy zamiast im pomóc to gadacie o tym, że
napiszecie maturę na 90%
26 kwi 17:45
Tomek.Noah: poprostu w 12 tak bedzie
26 kwi 17:45
matroz: a ja ponawiam pytanie co do 1. zadania bo umieram z ciekawości
26 kwi 17:48
śak: Właśnie po to rozwiązują te zadania i konsultują ich wyniki z innymi aby mieć te 90%... Nie dla
każdego szczytem marzeń jest wylewanie cementu na budowie lub kopanie rowów po godzinach...
26 kwi 17:49
Tomek.Noah: a co do analitycznej to ja robie tak
y=x−4
O1: x2+y2=16 czyli O(0,0) r=4
"nowy" okrąg będzie mieć promień rowny też 4
dalej
znajduje równanie prostej prostopadłej do y=x−4 i przechodzącą przez oba srodki okręgów a zatem
y'=−x
znajduje ich część wspólną czyli punkt C(2,−2)
licze wektor OC=[2,−2]
i teraz od pkt C przesuwam go o ten wektor i znajduje wspolrzedne srodka nowego okregu czyli
o(4,−4)
o: (x−4)2+(y+4)2=16
26 kwi 17:57
26 kwi 17:58
elpe: mozna tez ze pkt C jest środkiem odcinak S
1S
2 gdzie S
1=środek 1 a S
2 srodek 2
S
1=(0,0) S
2=(x,y)
| | x+0 | | y+0 | |
wiec C(2,−2)→ |
| =2 x=4 |
| =−2 |
| | 2 | | 2 | |
chyba najprosciej
26 kwi 18:01
Tomek.Noah: też mi się tak wydaję
26 kwi 18:02
Godzio:
No tak, podstawienie było 4
1/(2cos2x) a nie 4
1/cos2x, ale fail

wstyd się pokazywać
teraz
26 kwi 18:13
mer45: pomożecie?
26 kwi 18:16
Tomek.Noah: Nie Godziu kazdemu moglo sie zdarzyc nawet Tobie

(ale studentowi i nie powiem na jakim
kierunku to faktycznie fail xD) zart
26 kwi 18:20
mer45: obliczyłem już te boki, ale nie wiem co dalej
26 kwi 18:21
Godzio:
No, dlatego wracam do topologii

Za dużo tych podstaw
26 kwi 18:21
zdemotywowany: rumpek, podali odpowiedzi do tych zadań? Mógłbyś je podać?
26 kwi 19:01
rafi: 7 wydaje mi się żę dobrze wyliczył 123 bo mam tak samo
26 kwi 19:23
rafi: mam pytanie wyliczyłem x wierzchołka w 10 i co dalej z tym zrobić?
26 kwi 19:31
Cocacola:
123:
B) S2(x, −x)
|0*1−1*0−
4 |=|x*1−1*(−x)−4|
i oczywiście mianownik,
ale dlaczego tam jest ta pogrubiona 4

?
27 kwi 09:56
kylo1303: 1. Trudne
2. Łatwe
3. Standardowe
4. Łatwe, trzeba znać podstawowe działania w logarytmach
5. Nadające się na mature (połączenie trygonometrii z f. wykładnicza, sprawiloby to pewnie
problemy)
6. Taki o sobie, układ równań
7. *** (patrz niżej)
8. Zadanie łatwe, prosta prostopadła i wektory
9. Łatwe
10. Łatwo wpaść na pomysł, nieprzyjemne liczby
11. Nadające się na mature (podam rozwiazanie inne niz wymienione wyzej, wg. mnie latwiejsze)
12. Proste, ale mozna latwo sie zlapac.
*** Z zadaniem 7dmym mialem maly problem. Wyszly mi bowiem 2 wyniki, w ktorym jeden jest
prawidlowy, ale drugiego nie moglem odrzucic i nie do konca skad sie wzial.
Licze bok AB z tw. cos: AB=13
| | x | | 7 | |
Korzystam z tw. o dwusiecznej: |
| = |
| , gdzie x i y to odcinki na ktore dzieli bok AB |
| | y | | 8 | |
dwusieczna kata C. Z tego moge wyliczyc x i y:
I teraz zastosowalem tw. cosinusow w jednym z malych trojkatow, i wyszlo mi cos takiego:
| | 16 | |
z2−8z+16− |
| =0 , gdzie z to dlugosc dwusiecznej. Z tego mam rozwiazania takie:
|
| | 225 | |
I teraz moje pytanie: skad mi sie wziely dwa wyniki? Pierwszy jest dobry. Ale skoro mam w
trojkacie podane 2 boki i kat to nie wiem jak mogl mi trzeci bok wyjsc na dwa sposoby. Moze mi
cos umyka, czegos nie widze− w takim razie prosze o sprostowanie.
Dodam tylko ze mozna policzyc tw. cos dla drugiego trojkata, i wtedy tez wyjda dwa wyniki:
| | 49 | | 56 | |
z3= |
| i z4= |
| =z1 → z tego wnioskuje poprawnosc rozwiazania (wynik taki sam jak |
| | 15 | | 15 | |
u kogostam wyzej).
No i jeszcze obiecane
Zadanie 11:
|Ω|=4
3=64
Rowniez policze A' − zdarzenie ze nie zostanie wybrany, tylko w inny sposob, bardziej
przystepny:
|A'|=4*3*2=24 Bo pierwsza osoba z zarzadu moze wybrac kazdego z 4 kandydatow, druga juz tylko
ktoregos z 3 pozostalych, a ostatni z 2ojki co zostali .
27 kwi 16:45
kylo1303: Jakby co to moje pytanie wyżej apropo 2och rozwiazan juz nieaktualne (taka chwilowa tepota mi
sie trafila). Takze nei wysilajcie sie z tlumaczeniem.
27 kwi 17:43
123: ciekawe, jak każdy rozumuje all inaczej ^^ − grunt, że dobrze
27 kwi 18:01
Basiek: Korzystając z okazji, że temat jest dość "maturalny"− gratuluję średniego wykształcenia
27 kwi 18:07
rumpek:
27 kwi 18:11
kylo1303: Taa... wszyscy mozemy juz kopac doly, stac na kasie, przeprowadzac ludzi przez jezdnie i wiele,
wiele innych.
27 kwi 18:19
27 kwi 18:24
rumpek: Jeszcze matury brakuje tylko
27 kwi 18:31
rumpek: A potem do KFC
27 kwi 18:31
rumpek: Albo na zmywak po studiach
27 kwi 18:31
Basiek: Myślę, ze z maturą też ciężko będzie

Ale wiecie co? Tak strasznie, straaasznie się cieszę, że już koniec. Ogarnianie tego bajzlu
strasznie mnie już denerwowało. A teraz... koniec
27 kwi 18:32
rumpek: Ja ponad miesiąc temu miałem koniec
27 kwi 18:34
Basiek: Ja jeszcze ostatnia prosta wczoraj i dziś. Kupić kwiatki, prezent, iść ze sztandarem, wczoraj
jeszcze jakieś ognisko...., wszystko na ostatnią chwilę. Przez te 3 lata stałam się kłębkiem
nerwów. To niesamowite, jak ja zasłużyłam na odpoczynek

27 kwi 18:36
rumpek: No ja wczoraj nie miałem ogniska do wyjście do pubu

. W betonowej dżungli, nie ma gdzie
zrobić ogniska
27 kwi 18:38
rumpek: Coś czuję, że jutro jakiś arkusz z matmy ułożę
27 kwi 18:38
Basiek: Ech... u nas to wygląda tak, że przy szkole jest kilkanaście metrów dalej rzeka. Takie osiedle,
rzeka... taka typowa można powiedzieć− żulnia.

Tam się chodzi na lektoratach... pić.

Na wczorajszym ognisku też nikt nie pomyślał o jedzeniu..., smutna sprawa. A ostrzegali mnie,
kiedy szłam na matfiz
27 kwi 18:40
rumpek: 
żulnia

żulerstwo
27 kwi 18:42
Basiek: Już koniec.

Ale mogę powiedzieć, że zostałam dobrze przygotowana do stereotypowego
studenckiego życia

Już nic mnie nie zdziwi chyba.

Przydałoby się dotknąć Aksjomatu chyba, prawda?
27 kwi 18:46
rumpek: Nie

Czytam streszczenie Wesela, co dokładnie o tej lekturze możesz rzec ?
27 kwi 18:47
Basiek: Ooo, moja znienawidzona lektura

Można o niej rzec, że... jest dramatem, który jest syntezą wielu sztuk. Ma wiele symboli, które
trzeba znać; poza tym... rysy bohaterów utworu są zaczerpnięte z rzeczywistości, więc ich
pierwowzory należałoby również poznać
27 kwi 18:50
rumpek: Strasznie nudna, nawet streszczenie niezbyt miło się czyta. Zdecydowanie lepsi ludzie bezdomni
27 kwi 18:51
Basiek: Judym z Joasią Podborską! Kojarzę gościa. Wiem, że go nie lubię i jest strasznym tchórzem.
27 kwi 18:52
rumpek: Udowodnij, że Tomasz Judym jest tchórzem.
27 kwi 18:55
Basiek: Poproszę odpowiedni fragment do tematu.
27 kwi 18:56
rumpek: Określiłaś go tchórzem bez przywołania fragmentu, także męcz się bez fragmentu
27 kwi 19:00
Basiek: Spryciarz.
Judym był tchórzem, gdyż całe życie przed czymś uciekał, przed wspomnieniami, przed swoją
przeszłością, bał się jej stawić czoło i spojrzeć na nią z perspektywy człowieka dorosłego.
Szczególnym tchórzostwem wykazał się (w moim mniemaniu), kiedy zostawił Joannę, gdyż BAŁ SIĘ,
że obudzi się w nim "dorobkiewicz", zaryzykował szczęście swoje i (ponoć) ukochanej kobiety
tylko i wyłącznie z powodu jakichś wyimaginowanych (

) lęków.
Faceci...
27 kwi 19:05
rumpek: 1. Nie każdy facet jest taki sam
2. Zgodzę się z tylko 2,3,4 linijką

3. Nie uciekał przed czymś, tylko chciał zrealizować swoje plany, które były ciulowe.
27 kwi 19:06
Basiek: 1) Wcale tak nie twierdziłam, w gruncie rzeczy, to bardziej rozumiem facetów, niż kobiety.
2) Co jest nie tak z resztą?
3) Rumpek− czytałeś książkę?

Bo ja tak do połowy doszłam... i naprawdę− gość zwyczajnie
ucieka, przy okazji ma te swoje plany..., ale one wszystkie są wynikiem jego przeszłości,
dzieciństwa z ciotką. Nie jest to może napisane wprost, ale toż to widać na pierwszy rzut oka.
27 kwi 19:12
rumpek: No ja bym nie czytał

Akurat Ludzi bezdomni − audiobook
27 kwi 19:14
Basiek: To brak mi argumentów. Mam po prostu takie wrażenie. Możesz się nie zgadzać, to jasne.

Nie
ma klucza= nie ma poprawnej odpowiedzi.
27 kwi 19:27
rumpek: 
Klucz = brak wiedzy; trzeba korzystać z danego intelektu
27 kwi 19:29
Basiek: Czasem intelekt w przypadku j. polskiego nie pomaga. Dla mnie śmiesznym jest, że w kluczu
czasem wyróżnione są rzeczy, które ja szczerze uważam za ... debilizmy. Inaczej nazwać to
ciężko. Z jednej strony "nie przepisuj tekstu" z drugiej− nagle w porównaniu z kluczem,
okazuje się, że przydałoby się dosłownie wszystko przepisać.
27 kwi 19:33
rumpek: Pierwsze zdanie − trzeba być indywidualistą, dlatego nie lubię polskiego. Bo nie ma dokładnej
recepty na zinterpretowanie danego tekstu, każdy ma indywidualne podejście. Człowiek jest
istotą rozumną, więc każde zdanie powinno mieć sens. A takie pisanie matury pod klucz jest
strasznie chore, nie przynosi nic dobrego. Kiedyś czasy edukacji były bardziej ciekawsze od
tych. A odnośnie tych debilizmów to się zgodzę, siedzą jełopy w CKE i tyle. Wszystko zależy od
klucza, nastawienia człowieka, dnia w którym piszemy i od Boga [najważniejsze].
27 kwi 19:36
Saizou : Witam
Kiedyś już śp. Szymborska pisała maturę ze swoich tekstów i..... zdała ją bardzo kiepsko, albo
w ogóle nie zdała. Kto jak kto, ale poeta chyba najlepiej wie o czym pisze
27 kwi 19:40
rumpek: 66% miała

bodajże
27 kwi 19:41
Basiek: Saizou− to po prostu inny poziom edukacji. Stąd jej odp. nie zgadzały się z kluczem. To
tak jakby w podstawówce napisać działanie :
1+3+4+5=...., a ktoś policzył to za pomocą ciągu arytm., tego też nie byłoby w kluczu

27 kwi 19:41
Saizou : ale powinna mieć 100% przecież z własnych tekstów pisała, ale oczywiście szanowne osoby do
układania matury nie zwracają uwagi na to.
Masz interpretować tak jak oni chcą i tyle
27 kwi 19:43
27 kwi 19:51
Basiek: Z czego wynika, że wszyscy powtarzają bujdę na kółkach. Co do tekstów w pierwszej części
arkusza, wszystko możliwe. Też zazwyczaj nie ogarniam klucza do tego.

Mam własną interpretację
27 kwi 19:57
Saizou : popieram Ciebie
Basiuniu co do własnych interpretacji

ja też mam własne i
niepowtarzalne.
Według mnie matura z polskiego powinna sprawdzać zdolności rozumienia tekstu czytanego, a nie
interpretacji, która ci się w życiu nie przyda
27 kwi 20:00
Basiek: Błażejku, może i powinna. Nie wiem, ja tu za tydzień to napiszę i będę mieć z głowy. Na
zawsze. Już nawet nie rozmyślam nad bezsensem tego. Świadectwo jest, matura też musi być. A
potem... się zobaczy.
27 kwi 20:02
k: czy w zadaniu 6 odpowiedź to: 2 4 8 ?
27 kwi 23:22
Henio: "1/4*41/cos2x−3/2*41/2cos2x=−2
41/cos2x=t, t>0.
1/4t−3/2√t+2=0"
Może mi ktoś powiedzieć jak 41/2cos2x zamienia się na √t.
28 kwi 08:30
Tomek.Noah: masz 4(1/cos2x)*1/2=t1/2=√t
28 kwi 10:35
Henio: Dzięki już rozumiem
28 kwi 12:48