położenie prostej względem okręgu...
marciula: cześć

mam podane takie zadanie i nie wiem jak mam się za nie zabrać...
określ położenie prostej l względem okręgu gdy:
l: x−y−1=0
o: (x−3)
2+(y+2)
2=8
26 kwi 10:48
picia: mozesz narysowac prosta i okrag
26 kwi 10:51
Basiek: y= x−1
podstawiam do 2.:
(x−3)2+(x+1)2=8
x2−6x+9+x2+2x+1−8=0
2x2−4x+2=0
x2−2x+1=0
(x−1)2=0 −> x=1=> y=0 A(1,0)
Prosta i okrę mają jeden punkt wspólny A.
26 kwi 10:53
26 kwi 10:53
marciula: czyli jak, muszę obliczyć l i o normalnie jak każde równanie?
26 kwi 10:54
rafi: odległość prostej od środka okręgu porównaj z promieniem
26 kwi 10:54
Basiek: Obliczmy to!

S(3,−2)
Prosta jest styczna do okręgu.
26 kwi 11:01
marciula: wyliczyłam promień r=2√2 , no i teraz wyliczam sieczną tak? tylko że sieczna d wyszła mi
0..
26 kwi 11:16
marciula: sorki, źle wyliczyłam sieczną ... dzięki za pomoc
26 kwi 11:21