Dana jest funkcja y=4x-x^2. Wyznacz najmniejszą i największą wartośc tej funkcji
Slice: Dana jest funkcja y=4x−x
2. Wyznacz najmniejszą i największą wartośc tej funkcji w przedziale
<6,8>
Poproszę z wytłumaczeniem − z góry dziękuję
26 kwi 10:32
rafi: najpierw wyłączylbym x przed nawias narysował tę parabolę i obliczył wartości dla X=8 i X=6
26 kwi 10:34
Slice: x(x−4) = 0
x=0 lub x=4
Nie rozumiem co z tym przedziałem? ;>
26 kwi 10:39
rafi: no to są miejsca zerowe, teraz narysuj tę parabole, będzie ona miała ramiona skierowane w dół z
czego idzie wywnioskować że dla X=6 wartość będzie największa a dla X=8 najmniejsza w tym
przedziałe
26 kwi 10:40
picia: msc zerowe ni sa potrzebne.potrzebny jest wierzcholek.
26 kwi 10:45
26 kwi 10:46