matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
OBLICZ X
zadanko:
oblicz x cosx + sinx = 0
26 kwi 10:32
zadanko:
pomoże ktoś
?
26 kwi 10:36
b.:
zakładam, że równanie to: cosx + sinx = 0 można np. zamienić cos na sin
430
, a potem skorzystac ze wzoru na sumę sinusów:
a+b
a−b
sin a + sin b = 2 sin
cos
2
2
26 kwi 10:40
Mila:
Tak.
26 kwi 21:48
ZKS:
√
2
sinx + cosx = 0 / *
2
π
sin(x +
) = 0
4
Teraz dokończyć
26 kwi 21:51
Eta:
26 kwi 21:55