oblicz długość boku
anies:

Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |BC|=30, |AC|=40, |AB|=50. Punkt W jest
środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt. Okrąg wpisany w trójkąt ABC jest styczny do
boku AB w punkcie M. Oblicz długość odcinka CM.
wie ktoś?
21 kwi 18:44
anies: obliczyłam długość CW=10
√2 i MW=10 i... ległam, mam tzw. zaćmienie
21 kwi 18:46
Eta:

Witam

Może teraz dostaniesz olsnienia?
obliczyłaś r= IMWI= 10 −−− jest ok!
więc zauważ ,że ICKI = r = 10
to
y = IACI − 10 =
30 więc i IAMI =
30
do ΔCAM zastosuj wzór cosinusów
bo masz już długości trzech boków tego trójkąta
potrzebny tylko cos<A
więc cos<A =
ICAIIBAI=
4050 =
45
podstaw do wzoru cosinusów i wylicz ICMI
ICMI
2 = ICAI
2 + IAMI
2 − 2*ICAI *IAMI *cos<A
i to wszystko

Pozdrawiam
21 kwi 19:47
Eta: Poprawiam , w ΔCAM masz długości
dwu boków
oczywiście , tak chciałam napisać

trzeci ? czyli ICMI −−− obliczysz
21 kwi 19:50
anies: teraz fakycznie wydaje się proste

olśnienie nadeszło w Twojej osobie

dzięx
21 kwi 21:26