Logarytmy
sen: log2√249 * log716 =
no właśnie.. proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie, bo nie wiem jak to zrobić, a
studiowanie strony 218 mi nie pomaga..
21 kwi 18:33
Bogdan:
| | logca | |
Skorzystaj z wzoru na zamianę podstaw logarytmów: logab = |
| |
| | logcb | |
Zmień podstawy w logarytmach na podstawę 2 wg podanego wzoru
21 kwi 18:41
Eta:
Witam: sprowadzamy log
1√249 do log o podstawie 7
ze wzoru:
więc
16= 2
4
więc:
skracamy log
72
więc: 2*
23*4 =
163
21 kwi 18:47
sen: ooo! dziękuję bardzo, o to mi chodziło.. naprawde wielkie dzieki
21 kwi 18:49
Eta: Tzn. o gotowca ? ....czy tak?
21 kwi 18:51
sen: nie, nie, nie o gotowca

o tajemnice mnożenia logarytmów

bo naprawdę nie mogłam
sobie z tym poradzić..
21 kwi 18:54
Eta: Ok

Powodzenia !
21 kwi 18:55
sen: dzięki, przyda się
21 kwi 18:56