funkcja kwadratowa z parametrem
rysiek: Wyznacz te wartosci parametru m dla ktorych rownanie mx2+(m−3)x−m+2=0 ma conajmniej jedno
dodatnie rozwiazanie.
Warunki:
Δ>0, bo ma miec 2 rozwiazania.
Dalej nie wiem jak sobie poradzic z tym "conajmniej jedno dodatnie rozwiazanie". Wiem, że ze
wzorów Viete'a...
26 kwi 01:18
Basiek: Najpierw, żeby w ogóle były jakieś rozwiązania Δ≥0
Potem myślimy: co najmniej jedno dodatnie? Czyli jedno dod., drugiej ujemne; lub dwa dodatnie.
Prościej zrobić przeciwnym, potem odjąć od tego, co nam wyszło z Δ...., więć dwa ujemne:
No i.... m≠0, żeby było kwadratowe
26 kwi 01:21
Jack:
(Δ>0 ∧ x1*x1≥0) ⋁ (Δ≥0 ∧ x1*x1>0 ∧ x1+x1>0)
26 kwi 01:23
kylo1303: Moze byc tez funkcja liniowa przeciez

"co najmniej jedno" bedzie (oczywiscie musi byc
wieksze od 0 )
26 kwi 01:26
Jack:
Poprawka (chyba ostateczna

):
DLa m≠0: (Δ>0 ∧ x
1*x
2≤0 ∧ x
1+x
2>0) ∨ (Δ≥0 ∧ x
1*x
2>0 ∧ x
1+x
2>0)
Dla m=0: sprawdź, czy będzie rozwiązanie dodatnie.
26 kwi 01:28
Basiek: Moje rozwiązanie to jakby zdarzenie przeciwne, więc... oba mają być ujemne. Więc chyba m≠0, na
tę chwilę ... ręki odciąć sobie nie dam.
26 kwi 01:30
psik: właśnie też się zastanawiałem czemu odrzuciliście f.liniową.
26 kwi 01:30
kylo1303: warunek x
1+x
2>0 jest wg. mnie niepotrzebny, przyklad: x
1=3 x
2=−5

Co wiecej, te 2 przypadki to bym rozpatrywal w ten sposob:
1
o Δ=0 2
o Δ>0
26 kwi 01:31
Jack:
ok, chciałem upiec dwie pieczenie:
(Δ>0 ∧ x
1*x
2<0 ) − jeden pierwiastek dodatni, drugi ujemny
(Δ>0 ∧ x
1*x
2=0 ∧ x
1+x
2>0) − jeden dodatni, drugi zerowy
26 kwi 01:33
psik: dla f. liniowej będzie x = 2−mm−3 czyż nie? No i teraz kiedy to jest dodatnie czyli
rowiązanie nierówności x > 0
26 kwi 01:33
Jack:
dla f. liniowej masz m=0.
26 kwi 01:34
kylo1303: Co do drugiego to lepiej dac x1*x2≥0 i x1+x2>0 . W ten sposob oba sa dodatnie lub jeden
moze byc zerem. No i musisz dac jeszcze Δ=0
26 kwi 01:35
psik: a prawda, to nie będzie dodatnie.
26 kwi 01:35
kylo1303: Dla funckji liniowej jest:
m=0
0−3x−0+2=0
−3x=−2
| | 2 | |
x= |
| czyli jest spelnione |
| | 3 | |
26 kwi 01:36
Jack:
ok, bawcie się... lecę spać − głowa mi już ciąży... Dobranoc i powodzenia!
26 kwi 01:37