matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstremum funkcji 3. zmiennych
eternity:
Oblicz ekstremum funkcji 3 zmiennych u=xyz(1−x−y−z)
δf
= yz(1−x−y−z) − xyz
δ
δf
= xz(1−x−y−z) − xyz
δy
δf
= xy(1−x−y−z) − xyz
δz
Teraz wszystkie pochodne trzeba przyrownac do 0 i wychodzi nam uklad 3 rownan. Niestety nie moge go rozwiazac.
Prosze i jakas wskazowke ..
26 kwi 00:30