geometria
Ssssussssa: Dłuższa przekątna rombu ma długośc d a kat ostry rombu ma miarę 60 stopni. Oblicz
stosunek pola kołą wpisanego w ten romb do pola tego rombu.
ale takby to d było użyte...
21 kwi 18:21
mint: a wiec mysle ze to bedzie tak
d− krotsza przekątna
D−dluzsza przekątna
Pk = (
14D)
2π pola koła wpisanego w romb
stosunek
| (14D)2π | | 2 | |
| = |
| * (14D)2π =
|
| | d*D | |
| | 2 | | (18D2π) | | (18Dπ) | |
= 116D2π * |
| = |
| = |
|
|
| | d*D | | d*D | | d | |
tak mi sie wydaje

tylko czy to jest ten stosunek juz?
21 kwi 18:46
Bogdan:

Nie, to nie jest ten stosunek.
Może ten rysunek będzie pomocny.
d − dłuższa przekątna rombu, d = 2H,
e − krótsza przekątna rombu, e = a
| | | | d | |
a − długość boku rombu, |
| = sin60o => a = |
| |
| | a | | √3 | |
| | 1 | |
H − wysokość rombu i wysokość trójkąta równobocznego o boku a, H = |
| a√3 = 2R |
| | 2 | |
| | 1 | |
R − długość promienia koła wpisanego w romb, R = |
| H |
| | 2 | |
21 kwi 22:16
dpelczar: Bogdan − mam pytanie − zawsze przekątna rombu dzieli kąt na dwie równe połowy
21 kwi 22:21
Bogdan:
Przekątne rombu:
1. przecinają się w połowie,
2. przecinają się pod kątem prostym,
3. są dwusiecznymi kątów wewnętrznych rombu.
21 kwi 22:39
Ssssussssa: Już czaję, dzięki
22 kwi 07:44
Ssssussssa: A można jeszcze poprosić o obliczenie pól i stosunek?
22 kwi 16:42
999: rrrrδΔΩ←
22 kwi 16:48