prosze o sprawdzenie
taki tam: f(x)=x3−3x2−24x −znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji w <0,6>
za pomoca pochodnych
f'(x)= 3x2−6x−24=0
x2−2x−8=0
(x−4)(x+2)=0
wierzcholek Xw= 1
Yw= −9
zatem najmnijesza wartosc= −9
najwieksza = 36−12−8=16
tak?
26 kwi 00:04
M: nie, liczby nie należą do przedziału który podałeś
26 kwi 00:09
taki tam: hm.
przeciez najmniejsza wartosc funkcji to jest (1,−9)
6 zawiera sie w w <0,6>
16 ,−9 −−to sa wartosci funkcji a nie X.
26 kwi 00:24
Aga1.:
Ale masz podać najmniejszą i największą wartość funkcji trzeciego stopnia , a nie kwadratowej.
x=4, x=−2 (−2 nie należy do <0,6>)są to punkty podejrzane o ekstremum
ymin=f(4)=
Oblicz jeszcze f(0)=
f(6)=
i podaj odp.
26 kwi 08:54