Trygonometria
Citizen: Nie wiem za bardzo jak to policzyc.
25 kwi 23:46
Citizen: | | 3 | | 3 | |
Wiadomo ze x ∊ (π, |
| π) oraz sinx=− |
| . Wyznacz sin2x |
| | 2 | | 2 | |
sin2x= 2sinx*cosx
sinx mamy jak wyznaczyc cosx?
| | 4 | |
W odpowiedzi jak juz napisałem jest ze − |
| |
| | 5 | |
Tylko nie mam pojecia jak to wyznaczyc. Pomoze ktos?
25 kwi 23:54
Basiek: cosx? Z jedynki trygonometrycznej
25 kwi 23:54
Ajtek:
Z jedynki trygonomertycznej wyznacz cosx. Tylko pamiętaj, iż jesteś w III ćwiartce układu
współrzędnych
25 kwi 23:56
Citizen: cos
2 x + sin
2 x = 1
Gdzie zgubiłem minus? ; / juz senny
25 kwi 23:58
Citizen: Dziekuje Ajtek juz nie mysle...
25 kwi 23:58
Basiek: sama nierówność poprzez pierwiastkowanie ma dwa rozwiązania
Przy czym jedną odrzucasz poprzez wcześniej zrobione założenia
25 kwi 23:59
Ajtek:
III ćwiartka cosx ujemny.
25 kwi 23:59
Citizen: Za bardzo rozpraszają mnie te cosinusy i zapominam albo to ta pora

Dziekuje jeszcze raz.
26 kwi 00:00
Ajtek:
Basiek ależ się ścigamy

.
26 kwi 00:00
Basiek: Najbardziej denerwująca z wszystkich możliwych odpowiedzi:
Ja się z nikim nie ścigam.
26 kwi 00:04