nierówności
karolka: hej mam podaną nierówność −2x2 +50 mniejsze od 0 , i muszę ja rozwiązać
zrobiłam to tak: Δ=b2−4ac=4*(−2)*50=−400 Δ wyszła mniejsza od zera, czyli że nie ma
rozwiązania które by odpowiadało tej nierowności, tylko teraz pytanie czy dobrze ją
rozwiązałam ?
25 kwi 23:23
Ajtek:
We wzorze masz:
Δ=b2−4ac
zatem Δ=02−4*(−2)....
25 kwi 23:28
karolka: czyli wychodzi na to, że będzie −4*(−2)*50=8*50=400 √Δ=20
po obliczeniu x1 i x2 wychodzi , że rozwiązaniem jest przedział (−5,5)
dziękuję
25 kwi 23:36
Ajtek:
No nie do końca. Ramiona paraboli są do dołu, zatem zbiór rozwiązań sie nie zgadza.
25 kwi 23:38
Mila: karolka tego nie rozwiązuje się za pomocą Δ'
−2x2 +50<0 /:(−2)
x2−25>0
(x−5)(x+5)>0 z wzoru skróconego mnożenia ( zobacz z lewej)
x∊(−∞,−5)∪(5,∞)
25 kwi 23:41
picia:
Mila
25 kwi 23:43
karolka: to ja już się zagubiłam teraz, czyli moje wyliczenia są złe?
25 kwi 23:44
Ajtek:
Mila to już zupełnie inna sprawa, ja odpowiedziałem na konkretne pytanie i pokazałem błąd

.
25 kwi 23:44
picia: karolka ucz sie rozwiazywac jak najprostszymi metodami
25 kwi 23:45
25 kwi 23:45
Mila:
25 kwi 23:49