geometria
heeeeeeelp:

Dany jest trójkąt równoramienny ABC, |AB| = |BC|, o obwodzie 200 cm. W trójkącie tym
poprowadzono środkowe AD i CE. Obwód trójkąta ACE jest o 20cm większy od obwodu trójkąta
ABD. Oblicz długości boków trójkąta ABC.
21 kwi 18:10
tim: Masz odp?
21 kwi 18:17
heeeeeeelp: tak |AC|=80cm, |AB| = |BC| = 60cm
21 kwi 18:18
tim: Ok. Tyle mi wyszło

Już piszę.
21 kwi 18:21
tim:

Pozwolisz, że na rysunku obrócę ten trójkąt

Wiemy, że |BC| = |BA|, wnioskuję z tego, że środkowe są równej długości (|AD| = |CE|)
Układamy układ równań:
dla x = |BC| = |BA|, y = |AC|, z = |CE| = |AD|
2x + y = 200
y + 0,5x + z = x + 0,5x + z + 20 [boki trójkątów]
Rozwiązujemy:
x = 60
|BC| = |AB| = 60
|AC| = 200 − 120 = 80
Zaraz będzie dowód równości dwusiecznych
21 kwi 18:24
tim: Środkowych*
21 kwi 18:24
tim: Długość środkowej d opadającej na bok c wynosi:
Gdzie u nas dla środkowej opadającej na |BC| =
Gdzie u nas dla środkowej opadającej na |AB| =
Są równe
21 kwi 18:26
heeeeeeelp: dzięki Tim boski jesteś
21 kwi 18:31
21 kwi 18:36
heeeeeeelp: pomożesz jeszcze z jednym ? prosze
21 kwi 18:38
tim: Które? Jak będę umiał to tak [w końcu mam tylko 14 lat]
21 kwi 18:39
heeeeeeelp: w Trójkątach ABC i A1B1C1 poprowadzono dwusieczne CD i C1D1. Uzasadni, że trójkąt
ABC jest przystający do trójkąta A1B1C1, wiedząc, że |CD| = |C1D1|, |DA| = |D1A1|
oraz |kątCDA| = |kąt C1D1A1|
21 kwi 18:41
heeeeeeelp: tak tak a ja 8
21 kwi 18:42
tim: O to nie..

ja... Załóż nowy temat.. Bogdan powinien pomóc
21 kwi 18:42
tim: Naprawdę −.−'... Bogdan wczoraj zaświadczał
21 kwi 18:43
heeeeeeelp:
21 kwi 18:44
heeeeeeelp: ale na co mam ten temat założyć? na zadanie?
21 kwi 18:45
tim: Tak

.. Tzn. dodaj nowe zadanie
21 kwi 18:45
heeeeeeelp: ok dzięki
21 kwi 18:46