trapez
Zosia: W trapezie ABCD dlugosc dluzszej podstawy AB=10 oraz dlugosc ramienia AD=6. Dwusieczna kata BAD
przecina podstawe DC w punkcie P. oblicz dlugosc krotszej podstawy trapezu, jezeli pole
czworokata ABCP jest dwa razy wieksze od pola trojkata ABS, gdzie S jest punktem przeciecia
odcinka AP z przekatna DB.
Czy mógłby mi ktos pomoc z tym zadaniem? Bardzo proszę
25 kwi 22:23
Zosia:
25 kwi 23:11
Eta:

ΔAPD jest równoramienny to: |DP|=|AD|=6
| | 10 | |
ΔABS ~ ΔDPS w skali k= |
| |
| | 6 | |
to: |FS|= 10 y i |GS|=6y zatem
h=16y , y>0
| | 10+x | | 1 | |
Z treści zadania P(trABCP)= 2P(ΔABS) ⇒ |
| *h=2* |
| *10*|SF| |
| | 2 | | 2 | |
(x+10)*8=100
x=.............
to: |DC|= 6+x=.............
25 kwi 23:25
Zosia:
skad wiadomo że trojka APD jest rownoramienny

skąd ta skala?
25 kwi 23:44
Mila: ETA , Pięknie!
25 kwi 23:48
Zosia: Też uwazam ze pięknie

Dziękuje

ale skad wiadomo że trojka APD jest rownoramienny i skąd
ta skala?
25 kwi 23:50
Eta:
Z własności dwusiecznej i z tego,że kąty APD i PAB −−− naprzemianległe
ΔABS ~ ΔDPS z cechy (kkk)
25 kwi 23:50
Eta:
Witaj
Mila
25 kwi 23:52
Zosia: ahaaaaa, dziekuję juz rozumiem

25 kwi 23:53
Eta:
Na zdrowie
25 kwi 23:55
Zosia: jeszcze tylko zapytam co to jest y w obliczeniach?
26 kwi 00:28
Zosia: ?
26 kwi 08:32
Zosia: ?
26 kwi 22:29
Mila: y to jest wspólna miara.
GS:FS=6:10
to można zapisać, że : GS=6y, FS=10y
26 kwi 22:34
Eta:
26 kwi 23:19