kombinatoryka ciąg
beata: "liczby nalezace do zbioru Z={0,1,2,3...,18,19,20} ustawiono losowo w ciąg. Oblicz
prawdopodobienstwo, że w tym ciagu liczby 18,19,20 stoją obok siebie
rozkminiam sobie ze omega = 20!
no i teraz mam moc A=17!*3!*18
wszystko ładnie pięknie tylko skąd te 18 się wzięło"
https://matematykaszkolna.pl/forum/142307.html − chodzi o to zadanie
i rozumiem tą moc
że 3! (bo na 6 sposobów można ustawić 18,19,20) i że 18 bo na 18 miejscach w tym ciągu mogą
stać ale skąd wzięło się to 17! ?