zad z trescią
lila93: producent sprzedaje miesiecznie pewnej hurtowni 200 kyrtek narciarskich o osiąga zusk ze
sprzedazy w wysokosci 4000 zł.mógłby sprzedawać hurtowni wiecej kurtek,ale wówczas zysk jaki
przynosi jedna kurtka zmniejszyłby sie o 5 gr wraz z kazda dodatkowo sprzedana.oblicz ile
kurtek miesiecznie musiałby producwnt sprzedawać.aby osiągnąć najwiekszy zysk?
25 kwi 21:37
lila93: ktokolwiek...zrobiłam tylko połowe...x−il. dodatkowych kurtek 20−cena kurtki(ale juz nie
dodatkowej)
20−0,05x−zysk z jednek kurtki dodatkowej... dalej nie wiem,niestety:(
25 kwi 21:46
lila93: z jednej*
25 kwi 21:48
lila93: f(x)= (20−0,05x)x coś takiego?
25 kwi 21:50
Mila: f(x)=(20−0.05x)*(200+x) wymnóż
xw =100
200+ 100 =300
26 kwi 00:42
lila93: dziekuje.
26 kwi 09:25
lila93: rzeczywiscie ,zapomniałam o tych kurtkach kóre były na początku xd
26 kwi 09:25
Mila:
26 kwi 15:17