funkcja kwadratowa
czajnik: jak narysować wykres funkcji f(x)=2x2? jak to rozwiązać? proszę o takie wytłumaczenie, żeby
dało się na tej podstawie i inne tego typu zadania rozwiązać...
25 kwi 21:24
25 kwi 21:26
czajnik: dzięki, ale gdybym rozumiała przykłady z tej strony, nie pytałabym o rozwiązanie tutaj...
25 kwi 21:28
picia: w funkcji kwadratowej potrzeb msc zerowe(jesli sa) i wierzcholek paraboli jesli ma byc w miare
dokladny rysunek.
25 kwi 21:33
Mateusz:
a tabelką nie mozna

bierzesz sobie pare liczb tak z 7 bo to parabola i liczysz wartosc
funkcji dla tych liczb i na podstawie tego rysujesz wykres
25 kwi 21:33
czajnik: no tak, okej, ale teraz pytanie, które mnie męczy i męczy: skąd ja mam wziąć y? to na pewno
banalne, ale jakoś nie mogę na to wpaść oO (aż mi głupio pytać!)
25 kwi 21:36
picia: Mateusz bredzi. tak sie nie rysuje f.kwadratowej.
25 kwi 21:37
czajnik: picia − dzięki! >_____>
25 kwi 21:38
picia: za x podstaw 0 to y wychodzi 0

jest tez przesuwanie o wektor. wiesz jak narysowac x
2 i przesuwasz o wektor.
25 kwi 21:40
Mateusz:
A kto ci tak nagadał? to po pierwsze a po drugie autorka postu nie wie jak narysowac wykres
funkcji kwadratowej wiec zapewne nie wie co to wierzchołek itp
25 kwi 21:40
Eta:

x −3 −2 −1 0 1 2 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y 18 8 2 0 2 8 18
25 kwi 21:41
Mateusz:
No i jak zinterpretujesz ten fakt ze wychodzi zero hę?
25 kwi 21:42
krystek: y=2x2 Rysujesz x2 i wartości podwajasz lub
f(0)=0 f(2)=8 f(−2)=8 f(1)=2 f(−1)=2
a dla x2 masz
f(0)=0 f(2)=4 f(−2)=4 f(1)=1 f(−1)=2
25 kwi 21:43
czajnik: Eta, dzięki, już rozumiem. wielkie dzięki!
25 kwi 21:46
picia: O co Ci chodzi człowieku. jesli im tlumacza ze maja robic tabelke do f kwadratowej to sa
chorzy. wystarczy znac wykres x2.
25 kwi 21:47
krystek: @picia podałać (eś) ,że przesuwasz o wektor i to jest błędne . Powiększasz wartości x2
dwukrotnie!
25 kwi 21:52
Eta:
Witaj
krystek 
Czasami ręce opadają
25 kwi 21:54
krystek: No tak!Witaj
Eta 
. Jeszcze troche i wyślą nas do psychiatry .
25 kwi 21:57
picia: pisalem to ogolnie
25 kwi 21:57
picia: to przepraszam bardzo jak narysowac wykres: y = (x−5)
2 + 3 ? tabelka
25 kwi 21:58
krystek: @picia przeczytaj co napisałeś o 21:40
25 kwi 21:59
picia: jest tez przesuwanie o wektor. wiesz jak narysowac x2 i przesuwasz o wektor.
tak napisalem.nie tyczy to sie tego przykladu. w domysle ze istnieje tez cos takigo jak
przesuwanie o wektor. moze troche zle to wyszlo ale nie wmawiaj mi ze nie wiem jak sie rysuje
wykres.ciekawe czy zadajaca pytanie bedzie robic teraz tabelke do wszystkiego.
moj uczen zanim byl u mnie mial to na kartkowce i zrobil tabelke i klops.
25 kwi 22:04
Eta:
Echh
picia .......
25 kwi 22:06
krystek:
25 kwi 22:08
picia: no bo
Krystek sie czepia
25 kwi 22:08
Eta:
I co Ty na to "bakałarzu"
krystek ?

.........

czyż nie?
25 kwi 22:10
Eta:
@
picia
Krystek i ja tłumaczyłyśmy takie zadanka swoim uczniom już wtedy, gdy Ty
zapewne bawiłeś się klockami w przedszkolu
25 kwi 22:14
krystek: Szkoda słów− takich uczniów miało sie w swoim życiu sporo ( odwracanie kota ogonem ich
specjalność)
25 kwi 22:16
Mateusz:
Troche zle i kto tu bredzi

szybciej narysuje tabelką(nawet 3 punkty sobie wezme a takie
obliczeniato nawet w pamięci sie robi ) 2x
2 niz ty najpierw x
2 a potem na podstawie tego
2x
2 to nieekonomiczne tam gdzie wykres powstaje przez przesunięcie o wektor ma to sens ale
tutaj zadnego, a co to y= (x−5)
2+3 nie da sie np za pomocą tabelki narysowac?
25 kwi 22:17
25 kwi 22:18
Eta:
25 kwi 22:24
picia:
25 kwi 22:26
krystek: 2Mateusz jak masz rysować y=(x−5)2+3 to przesuwasz y=x2 o wektor [5,3]
natomiast y=2(x−5)2+3 to przesuwasz y=2x2 o ten wektor.
25 kwi 22:26
Mateusz:
Wiem o tym
25 kwi 22:27
25 kwi 22:28
krystek: ok! Powodzenia!
25 kwi 22:30