matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
słaby matematyk:
Witam, mam problem z pewnym zadaniem,mianowicie : Rozwiąż równanie :
3
2
a) 1−
=
x−5
x
x+1
2x
1
b)
−
= −
x+2
x+3
5
Z góry dziękuje.
25 kwi 21:12
niuans:
a. D=R/{0, 5} i wspólny mianownik
x(x−5)
3x
2(x−5)
−
=
x(x−5)
x(x−5)
x(x−5)
dalej juz łatwo
25 kwi 21:26