Logarytmy
sss: | | 27 | |
log3 |
| = ? jak to obliczyć, krok po korku? wychodzi mi że jeden ale robię to |
| | 4√243 | |
trochę chaotycznie
25 kwi 21:09
picia:
doprowadz zeby po prawej stronie bylo 3 w podstawie potegi.
25 kwi 21:14
25 kwi 21:48
sss: dobra mam, wyszło mi 7/4

a co jeśli bd miał
log
3√3 9
√3. Czy to będzie 1/3?
25 kwi 21:51
picia: wszystko robisz tak samo.po lewej i prawej to samo w podstaiwe potegi.
25 kwi 21:53
picia: | | 5 | |
mi tak pobieznie liczac wyszlo |
| |
| | 6 | |
25 kwi 21:55
25 kwi 21:56
25 kwi 21:58
picia: przeciez sie poprawilem zaraz
25 kwi 22:00
Eta:
25 kwi 22:02
sss: Możecie mi to rozpisać? bardzo proszę, bo nadal się gubię. nie bardzo wiem jak rozpisać 9√3 .
mogę to rozpisać jako mnożenie 32 razy 31/2
25 kwi 22:06
Eta:
9√3= 32*31/2= 37/2
25 kwi 22:08
picia: przy mnozeniu o tej samej podstawie wykladniki dodajesz.
25 kwi 22:11
sss: ale czy przy mnożeniu potęg o tych samych wykładnikach, przypadkiem nie dodaje się tych potęg?
mi to wychodzi 35/4 no bo przecież 2 + 1/2= 5/4
25 kwi 22:12
picia: | | 1 | | 5 | |
historia sie twiorzy. Eta ma bład  2 + 1/2= 2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 kwi 22:16
sss: czyli to nie ja się pomyliłem?
25 kwi 22:17
picia: Ty tez
25 kwi 22:21
Eta:
No tak sorry

oczywista −oczywistość
25 kwi 22:23
sss: to jaki wynik w końcu będzie?

jutro mam z tego krótki test, i chciał bym wiedzieć gdzie
robię błędy
25 kwi 22:24
Eta:
32*31/2= 32+12= 35/2
25 kwi 22:25
picia: | | 15 | |
wynik logarytmowania to |
| |
| | 2 | |
25 kwi 22:27
sss: no to akurat wiem

ale jaki będzie wynik tego logarytmu log
3√3 9
√3 ?
25 kwi 22:27
krystek: @
Eta 
nauczyłas sie dodawać !
25 kwi 22:28
sss: czekajcie, to nie koniec, ja jestem mało kumaty

mam teraz 3
1/3 x = 3
5/4
25 kwi 22:30
sss: wychodzi że 1/3 x = 5/4 no to dziele przez 1/3 i mam 15/4 a nie 15 / 2
25 kwi 22:31
25 kwi 22:32
sss: a, już rozumiem

wielkie dzięki

tak tylko dla sprawdzenie log
3 1/6 + log
3 2/3 = −2?
25 kwi 22:36
krystek: | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
log |
| * |
| =log |
| =−2 ponieważ 3−2= |
| |
| | 6 | | 3 | | 9 | | 9 | |
25 kwi 22:38
sss: dziękuję

myślę że dzięki wam uda mi się jutro napisać ten teścik
25 kwi 22:40
krystek: Ćwicz jeszcze!
25 kwi 22:41
25 kwi 22:41
25 kwi 22:42
sss: ćwiczę, zaraz jeszcze zapytam się o kilka wyników pewnie
25 kwi 22:42
krystek: No ja już

.Do jutra!
25 kwi 22:45