Na podstawie danych wyznacz pozostałe pierwiastki
lares7106: Niech w(x) = x3
− 4x2 + x + 6. Sprawdź, że x1 = −1 jest pierwiastkiem wielomianu
w(x) i wyznacz pozostałe jego pierwiastki
25 kwi 20:59
Maslanek: Z twierdzenia o reszcie:
W(−1) = −1 − 4 −1 + 6 = −6 + 6 = 0
Dzielisz W(x) przez (x+1). Liczysz pierwiastki powstałego wielomianu
Jeden z nich to 2. Drugi −3.
25 kwi 21:01
Maslanek: Ewentualnie podobnie jak ja, zamiast dzielić, możesz poruszać trochę głową i z twierdzenia o
pierwiastkach wymiernych spróbować prawdopodobnych pierwiastków (−1, 1, −2, 2, −3, 3, −6, 6)
Albo kiedy znajdziesz już jeden, np. 2
To 2*(−1)*x = 6
Czyli x = −3
Trzeci pierwiastek to −3.
25 kwi 21:02
lares7106: A mogę wiedzieć dlaczego dzielisz wielomian przez x+1 ?
25 kwi 21:16
lares7106: A mogę wiedzieć dlaczego dzielisz wielomian przez x+1 ?
27 kwi 15:35
Mila: w(x) = x3 − 4x2 + x + 6. Sprawdź, że x=−1
Jeśli −1 jest pierwiastkiem wielomianu to w(−1) =0 i wielomian dzieli się bez reszty przez
(x+1)
27 kwi 15:49
Maslanek: Bo twierdzenie o reszcie mówi, że jeżeli R(x)=W(a), gdzie a jest pierwiastkiem dwumianu (x−a)
27 kwi 20:52