Proszę o pomoc!!!
VIPER: Rzucono kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, ze wyrzucono reszkę i
nieparzystą liczbę oczek.
21 kwi 17:54
claudia2911: A={1r,3r,5r} to sa wszystkie wyzucone nieparzyste z reszkami czyli mocA=3
Ω={1r,2r,3r,4r,5r,6r,1o,2o,3o,4o,5o,6o} to zdarzenie prawdopodobne bierzemy pod uwage
wszystkie zdarzenia a mocΩ=12
wzór na prawdopodobienstwo to P(A)=mocA/mocΩ
czyli P(A)=3/12 skracamy
i wychodzi ze prawdopodobienstwo wyzucenia nieparzystej liczby oczek i reszki jest 1/4
21 kwi 18:13
VIPER: Dziękuję claudia2911
21 kwi 18:16