alfa
lolek: Kąt α jest ostry i tg α = 5/12
Oblicz sin α
wiecie jak to ?
25 kwi 20:37
Maslanek: Korzystasz z tego, że:
sin
2 a + cos
2 a = 1
25 kwi 20:38
lolek: tyle to ja też wiem jak zrobić
25 kwi 20:44
lolek: sinαcosα =
512 i to mnożę na krzyż
25 kwi 20:46
Maslanek: Wyliczasz cos a z pierwszego
Podstawiasz do drugiego.
Liczysz sin a > 0, bo a jest ostry.
25 kwi 20:46
lolek: bo jak policzyłem to mi w ogóle wyszedł cos ///
25 kwi 20:47
krystek: sin2x+cos2x=1
25 kwi 20:48
lolek: Kąt alfa jest ostry i tg alfa = 5/12Oblicz sin alfa w sumie to mi to wyszło
25 kwi 20:48
Maslanek:
| | 144 sin2 a | |
sin2 a + |
| = 1 |
| | 25 | |
25 sin
2 a + 144 sin
2 a = 25
169 sin
2 a − 25 = 0
(13 sin a − 5)(13 sin a + 5) = 0
25 kwi 20:48
25 kwi 20:49
krystek:

sinα= i masz zadanie , ponieważ α jest ostry!
25 kwi 20:57
Maslanek: Chyba najlepszy sposób

. Takiego rozwiązania jeszcze w życiu nie widziałem
25 kwi 20:58
krystek: | | 12 | | 12 | |
cosx= |
| lub cos x=− |
| |
| | 13 | | 13 | |
25 kwi 21:06
lolek: no dobra ale ja mam policzyc sinα
25 kwi 21:13
krystek: | | 5 | 12 | | 5 | |
sinx= |
|
| = |
| lub.. |
| | 12 | 13 | | 12 | |
25 kwi 21:25
25 kwi 21:25