hh
lila93: w trójkącie równoramiennym abc wysokość opuszczona na podstawę ab ma ab długość 2 cm. odcinek
De łączący środek podstawy trójkąta ze środkiem boku bc ma długość 2 cm. trójkąt cde jest
równoboczny,ale dlaczego? powie mi ktoś?
25 kwi 20:35
lila93: anybody...: (
25 kwi 21:34
Mila: Zró rysunek Δ.
DE=2 i DE to odcinek łączący środki boków Δ to jest równoległy do boku AC i równy połowie AC.
Zatem AC =4 więc BC=4 i CE =2, bo E jest środkiem BC.
25 kwi 22:47
lila93: dzięki wielkie..
26 kwi 09:29
Mila:
26 kwi 15:17