trygon
dusia: oblicz cosα, jeśli:
sin2α + cosα +1=0
25 kwi 20:34
Maslanek: sin2 a = 1 − cos2 a
Podstawiasz i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
25 kwi 20:35
dusia: a dlaczego 1 jest ujemne i cos ma kwadrat po przestawieniu na druga strone?
25 kwi 20:39
dusia: a dlaczego 1 jest ujemne i cos ma kwadrat po przestawieniu na druga strone?
25 kwi 20:39
dusia: a dlaczego 1 jest ujemne i cos ma kwadrat po przestawieniu na druga strone?
25 kwi 20:39
Maslanek: Jedynka trygonometryczna.
25 kwi 20:39
%25253Cb%25253Edusia%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520a%252520dlaczego%2525201%252520jest%252520ujemne%252520i%252520cos%252520ma%252520kwadrat%252520po%252520przestawieniu%252520na%252520druga%252520strone%25253F%25250A%25250A%25250A
25 kwi 20:42
dusia: czyli co w tym jest zle:
sin2 a= − (sin2a +cos2a) − cosa
25 kwi 20:44
Maslanek: Nic...
Tylko równie dobrze nic tym nie osiągasz.
25 kwi 20:47
dusia: sin
2 a = 1 − cos
2 a to jak wygladaja przekształcenia zeby dojsc do tego
25 kwi 20:49
Maslanek: sin2 a + cos2 a = 1
sin2 a = 1 − cos2 a
No −,−...
25 kwi 20:51
dusia: musze zaczać od tego :
sin2α + cosα +1=0
wiec skad tylko to?
sin2 a + cos2 a = 1
25 kwi 20:54