rozwiązywanie nierówności
angelika: hej

mam pytanko, obliczam nierówność 3x
2+6x≥0 i nie wiem czy dobrze się do tego zabieram
wychodzi mi tak:
a=3 b=0c=6
Δ=b−4ac=4*3*6=72
i dalej stoję i nie wiem co zrobić czy to w ogóle ten wzór ?
z góry dzięki za pomoc
25 kwi 20:32
Maslanek: 3x(x+2)≥0
Rozwiązać taką nierówność i bęc.
25 kwi 20:41
Drogba: ale masz błąd bo powinnas b=6 a c=0 no i to daje wynik 6 no i oblicz x
1 i x
2 ze wzoru
25 kwi 20:47
25 kwi 20:48
Maslanek: Nie lepiej moment pomyśleć i zauważyć, że można 3x wyrzucić przed nawias?
Mechanizujecie społeczeństwo...
25 kwi 20:53
Drogba: a co jej to da ona chce znalesc rozwiazanie x a to co ty mowisz to tylko uproszczenie pomysl
troche
25 kwi 20:54
Maslanek: To się nazywa korzystanie z narządu wzroku i mózgu.
Po co utrudniać sobie życie
25 kwi 20:57
Drogba: haha no napisz uproszczenie gdy prosza cie o obliczenie wartosci "x" to na pewno bedzie dobrze
25 kwi 20:58
Maslanek: Mam wrażenie, że komuś się pajęczyny zebrały.
25 kwi 20:59
angelika: fakt, trochę pajęczyn mi się zebrało

dzięki za pomoc w sprzątaniu...
25 kwi 21:02