Prosze o pomoc wytlumaczenie co pokolei powinnam zrobic
claudia2911:

Oblicz pole trójkąta EMN wiedząc, że czworokąt ABCD jest prostokątem w którym IABI=60 cm
IBCI=30 cmi trojkat ABE jest równoboczny.
mint: jesli trojkat ABE jest rownoboczny to jego pole wynosi
| | 3600√3 | |
P=602 √34 = |
| = 900√3
|
| | 4 | |
jak jest rownoboczny to przecina prosta CD w 2 punktach tak ze punkt CM = MN = DN
oznacza to ze te punkty maja po 20 cm bo 60:3=20
zatem majac pole trojkata ABE trzeba obliczyc pole trapezu MNAB
i teraz od pola trojkata odejmij pole trapezu i wyjdzie pole malego trojkata EMN
P = 900
√3 − 1200 = 900*1,73205081 − 1200 = 358,845729
tak mi sie wydaje