prawdopodobiestwo
blogther: oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych sześciocyfrowych w zapisie ktorych wystepuje
dokładnie raz cyfra 1 oraz kokładnie dwa razy cyfra 2
i zrobiłem to tak
no i według odpowiedzi jest to zle dlaczego?
juz kiedys wrzycałem podobne zadanie tylko miałem znalesc ile jest liczb osmiocyfrowych w
zapisie ktorych miały byc dwie trojki i trzy dwojki
i rozwiazalismy to tym sposobem dlaczego teraz jest zle?
25 kwi 20:21
25 kwi 20:36
blogther: pomoze ktos?
25 kwi 20:36
konrad: to jest kombinatoryka nie prawdopodobieństwo

ja bym to tak zrobił:
ze wzoru na wariację bez powtórzeń wyliczył ile jest możliwości umieszczenia dwójki i jedynki w
liczbie sześciocyfrowej:
| | 6! | | 6! | |
V= |
| = |
| =5*6=30 |
| | (6−2)! | | 4! | |
i teraz pomnożył to przez 8
4, bo zostały cztery miejsca w których może być każda z pozostałych
8 cyfr
8
4=4096
4096*30=122880
25 kwi 20:37
konrad: ah, jeszcze trzeba wykluczyć liczby zaczynające się zerem
25 kwi 20:38
blogther: poprawna odpowiedz to 28800
25 kwi 20:43
konrad: dobra, nie patrz na moje obliczenia

Twój wzór jest częściowo dobry, bo podobnie jak moje obliczenia nie uwzględnia liczb
zaczynających się zerem
25 kwi 20:50
blogther: a czym roznia sie te zadania chodzi o to ze w tym mamy znalesc liczby naturalne?
25 kwi 20:50
konrad: na zadanie z tego linku tutaj nie patrzyłem, cały czas mówię o tym z pierwszego postu
25 kwi 20:54
blogther: a o czym zapominam ja liczac moim sposobem?
25 kwi 21:00
konrad: poczekaj, bo ja już sam się zamotałem
teraz dopiero zauważyłem, że w poleceniu jest, że dwójka występuje dwa razy a nie raz
25 kwi 21:05
blogther: okey
25 kwi 21:06
rumpek:
1
o Gdy wykorzystujesz wszystkie liczby ze zbioru Z = {
0, 1, 2 , 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Twój sposób jest bardzo dobry jednak w twoim pozostaje wciąż 0 [może stać na 1 miejscu]
| | | |
* | * 83 = 6 * 10 * 512 = 30720 |
| | |
2
o Teraz musisz ułożyć przypadek, gdy 0 jest na pierwszym miejscu jest to proste:
| | | | | |
1 * | * | * 8 * 8 = 1 * 5 * 6 * 64 = 1920 |
| | | |
3
o Pozostało odjąć 1
o − 2
o
30720 − 1920 =
28800
Czyli twoja szukana odpowiedź
25 kwi 21:11
blogther: okey dzieki za pomoc
25 kwi 21:18
blogther: czyli byłem blisko to i tak juz jakis postep
25 kwi 21:20