nie umiem:(
lila93: proszę o pomoc: suma liczb nieparzystych od 1 do 99 jest równa =?
25 kwi 19:50
lila93: 1+(2n+1) i co dalej..?
25 kwi 19:50
lila93: bo mogłabym dodawać te wszystkie nieparzyste ale ile by czasu minęło
25 kwi 19:51
Chelsea<3: 50 ?
25 kwi 19:52
lila93: skąd.conajmniej 2500 ich będzie
25 kwi 19:53
lila93: ktokolwiek ,który nie twierdzi ,że bedzie ich 50
25 kwi 20:01
Eta:
1,3,5,7,..........,99 −−− ciąg arytmetyczny a
1=1 r=2
| | an−a1 | |
an=a1+(n−1)*r ⇒an−a1= (n−1)*r ⇒n−1= |
| |
| | r | |
to:
| | a1+an | |
Sn= |
| *n=............. dokończ |
| | 2 | |
25 kwi 20:02
Eta:
Jeszcze nie dopisałam,że an= 99
25 kwi 20:04
lila93: czyli n=50 a policzyłas to,czy z jakiegos wzoru? wiec teraz sie bedzie zgadzac,gdyż ich suma
ma wyjsc 2500...
25 kwi 20:08
lila93: sory,juz rozumiem
25 kwi 20:09
lila93: ale nie wpadłabym na to samaxd
25 kwi 20:10
Eta:
25 kwi 20:17