Oblicz
aaa: 16 1/4 − log o podstawie 4 z 3 =
49−1 + log o podstawie 7 z 3 =
25 kwi 19:48
Krzysiek: skorzystasz tutaj z tego, że:
aloga b =b
25 kwi 19:50
aaa: ?
25 kwi 19:53
Krzysiek: wskazówki:
ab+c =ab * ac
16=42
25 kwi 19:59
aaa: chciałam zaznaczyc ze w potedze liczby 16 znajduje sie 1/4 − log o podstawie 4 z 3
a w potedze liczby 49 jest −1 + log o podstawie 7 z 3
25 kwi 20:01
aaa: nie czaje tego kompletnie doszlam do takich obliczen ale to chyba zle ; o ;C
16 1/4 − log o podstwie 4 z 3 =
16 log o podst 4 4√4 − log o postw 4 z 3 =
16 log o podst 4 4√4/ 3
25 kwi 20:08
Krzysiek: 16
1/4 −log4 3 =16
1/4 * 16
−log4 3 =2* 4
−2log4 3 =(*)=2* 4
log4 3−2 =2*
(*) − skorzystałem z tego, że: a*lnb =lnb
a
25 kwi 20:14
aaa: ; o a ten drugi ? przyklad ? mi na koncu wyszlo log o podst 7 z 3/ 49
25 kwi 20:18
Krzysiek: | | 9 | |
drugi przykład jest identyczny powinno wyjść |
| . Spróbuj Sama rozwiązać, postępując tak |
| | 49 | |
jak ja wyżej
25 kwi 20:24
aaa: nie rozumiem dalej ; c
25 kwi 20:33
cześć: powiedz nam czego nie rozumiesz?
25 kwi 20:34
aaa: SKAD się wzielo to 2 * 4 ?
25 kwi 20:35
aaa: aa juz chyba wiem z tego ze 2 * 4 to 8 i do potegi 2 daje 16 taak ?
25 kwi 20:37
aaa: tylko dlaczego to sie tak zamienia na 2 *42 ?
25 kwi 20:39
cześć: 161/4−log43=42*(1/4−log43)=41/2 * 4−2log43=√4 * 4log43−2=2 *
3−2 = 2 * 19 = 29
25 kwi 20:40
cześć: pamietaj, że ax−y = ax * ay i xlogxy=y
25 kwi 20:43
aaa: czy drugi przyklad tak trzeba zaczac ?
49 −1+ log7 3 =
7 −2 * 7 log7 3 =
25 kwi 20:47
aaa: w tym 2 przykladzie mi wychodzi 3/49
25 kwi 20:51
aaa: a juz znalazlam bład c ;
25 kwi 20:52
aaa: 49 −1 + log−7 3 = 7 {−2} * 7 {2 log7 3 = 7 −2 * 32 = 1/49 * 32 = 9/49
25 kwi 20:55
aaa: c ; tam mialo byc 7−2
25 kwi 20:56
aaa: 49 −1 = log7 3 = 7 −2 * 7 2 log7 3 = 7−2 * 32 = 1/49 * 9 = 9/49
25 kwi 21:00
aaa: jedna rzecz mi sie nie zgadza ; o co do wzoru .. skad wy go wzieliście jest przeciez taki
wzor ax * ay = a x+y
25 kwi 21:11
aaa:
25 kwi 21:11
Krzysiek: taki przecież napisałem wyżej (tzn wzór)
ax+y=ax *ay
ax−y =ax /ay
25 kwi 21:36