Dzielenie wielomianu
CroCop: x4−4x3+1 : (x3−3x2+1)
wychodzi mi cały czas dziwny wynik,proszę o rozpisanie
25 kwi 19:44
CroCop: ref
25 kwi 20:48
lares7106: ref
25 kwi 22:12
ICSP: ref
25 kwi 22:18
Maddi: x4−4x3+1:(x3−3x2+1)=x−1
−x4+3x3−x
−−−−−−−−−−−−−−
−x3−x+1
x3−3x2+1
−−−−−−−−−−−−−
−3x2−x+2
25 kwi 22:32
Maslanek: Rozwiązanie to:
W(x) = (x3−3x2+1)*(x−4) + R(x)
Gdzie R(x) = −9x2 − x + 5
25 kwi 22:32
Maslanek: Dobra... Mój błąd

W pierwsej linijce przepisałem x
2
25 kwi 22:32
Mila: =(x−3) +r(x) gdzie r(x)=−3x2−x+4
25 kwi 22:34