wiem ze jeden punkt bedzie mial wspołzedne (2,3) a dalej nie moge sobie poradz
claudia2911: Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych x −y+1=0 i 3x+2y−12=0. Punkt S(6,4) jest
środkiem symetrii równoległoboku. Napisz równania prostych zawierających pozostałe boki.
Wyznacz współrzędne wierzchołków równoległoboku.
wiem ze jeden punkt bedzie mial wspołzedne (2,3)
21 kwi 17:07
mint: a wiec tak moim zdaniem bedzie to tak wygladalo
proste:
a) y=x+1
c) y=x−5
punkt A bedzie (2,3)
punkt B wyjdzie gdy porowna sie prostą b) z c) wyjdzie punkt przeciecia i bedzie to punkt
B
punkt C poprzez porownanie prostej c) z d)
a punkt D poprzez prostej a) z d)
A = (2,3)
B = (4
25,0)
C = (10,5)
D = (7
35, 8
35 )
21 kwi 18:00
claudia2911: przepraszam a skad te rownania c) d)
21 kwi 18:19
mint: no to sa tych prostych chyba, nie

?
a jak je zrobielm ? hmm nie wiem jak ale np od punktu S z jednej prostej dobralem jakis
punkt i do punktu S mial ten punkt o 4 kratki w zeszycie niezej wiec zeby byla rowna
prosta to dawalem 8 nizej zeby miala 4 do gorydo punktu S bo sie zmienia y=ax + "b" <−−
b sie zmienia.
bo to "b" przesuwa góra/dół prostą
zła metoda ale wyszło

( a moze dobra

)
22 kwi 08:54