matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
krux:
Równanie różniczkowe :
xy
+ y
2
= 1
y'
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozdzieliłem?
xy
xy
1
1−y
2
+ y
2
= 1 <=>
= 1 − y
2
<=>
=
y'
y'
y'
xy
xy
dy
xy
xy
<=> y'=
<=>
=
<=> dy =
dx
1−y
2
dx
1−y
2
1−y
2
dy
<=>
= xdx
y
1−y
2
chyba się coś zagmatwałem
25 kwi 19:32