wyznacz rownania prostych
malutka2699: Dany jest trójkąt gdzie A=(−4,−2) B=(3,−2) C=(3,3) D=(−4,2) wyznacz rownania prostych w ktorych
zawarte sa przekatne tego czworokata

?
25 kwi 19:15
kylo1303: Po 1: trojkat nie jest czworokatem

Po 2: Trojakt nie ma przekatnych xD
Zrob sobie rysunek zeby mniej wiecej widziec gdzie punkty leza. Bierzesz 2 punkty lezace na
przeciwko siebie i piszesz wzor funkcji liniowej przechodzacej przez te 2 punkty. Mozesz na 2
sposoby:
| | y2−y1 | |
1o (y−y1)=(x−x1)* |
| , gdzie twoje 2 punkty to A=(x1,x2) i B=(x2,y2)
|
| | x2−x1 | |
2
o Uklad rownan, y=ax+b i podstawiasz wspolrzedne.
25 kwi 19:19
malutka2699: no wplatalam dwa rozne zadania w jedno
25 kwi 19:26