matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
min:
Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem, którego sinus jest równy 3/5 . Promień podstawy ma 12cm. Oblicz objętość walca.
4
Więc tak, obliczyłam z 1 tryg, że cosα=
. I co dalej? Mam podstawić 24 (2r) do
5
2r
4
=
? Czy jakoś inaczej?
d
5
25 kwi 18:58
dero2005:
r = 12
3
sinα =
5
sin
2
α + cos
2
α = 1
4
cos α =
5
sinα
3
h
= tgα =
=
cosα
4
2r
h = 18
π(2r)
2
V =
*h =
4
25 kwi 19:20