?
Anula: Dane są wielomiany:
W(x)=x3−2x2−5x+6
F(x)=x3−2(a+b)x2−bx+6
Dla jakich wartości a i b wielomiany są równe? Żeby były równe muszą mieć te same współczynniki
tu i tu tak? więc za b będzie 5, a co z tym −2(a+b)x2 ?
25 kwi 18:44
goldenfille: to rozwiązujesz takie równanie
−2(a+5)=−2
a+5=1
a=−4
25 kwi 18:48
konrad: −2=−2(a+b)
0=a+b
a=−b
25 kwi 18:49
konrad: źle zrobiłem, nie opatrz na moje
25 kwi 18:50
goldenfille: @konrad a nie powinno być tak jak ja napisałem

bo jak wymnożysz swoje to wyjdzie Ci 0 a nie
−2
25 kwi 18:50
Anula: dobra −2(a+5) nie przyrównujemy do 0 tylko do −2? czemu? bo przy nawiasie jest −2?
25 kwi 18:52
Anula:
25 kwi 18:57
goldenfille: bo przy x2 w tym wielomianie na górze jest −2
25 kwi 19:02
Anula: czyli −2a−10=−2
−2a=8
a=−4 ?
i odp jest b=5 i a =−4?
25 kwi 19:05
goldenfille: tak
25 kwi 19:08
Anula: dziękuję
25 kwi 19:09