optymalizacja
Saizou : Producent chusteczek higienicznych stwierdził że jeśli cena sprzedaży paczki chusteczek wynosi
30 gr, to sprzedaje się 7000 paczek dziennie Podniesienie ceny paczki o każdy grosz powoduje
zmniejszenie sprzedaży o o 100 paczek. Wyprodukowanie paczki kosztuje 20 gr. Jaką cenę
powinien ustalić producent, aby osiągnąć największy zysk? Jaki jest ten zysk?
jakieś pomysły?
25 kwi 18:33
Saizou :
25 kwi 18:57
Saizou : up
25 kwi 19:18
Saizou :
25 kwi 19:31
Basiek: x− liczba groszy, o które zostanie cena podniesiona
zysk: 30−20+x=10+x na każdej paczce
liczba sprzedanych: 7000−100x
zysk na paczce* liczba sprzedanych:
(10+x)(7000−100x)=...
Myślę, że sobie poradzisz
25 kwi 19:36
Basiek: Z(x)=100(10+x)(70−x)
Z(30)=100*40*40= 160'000
Sprawdź wynik
25 kwi 19:39
Saizou : wyniki 60gr i zysk 1600 zł
25 kwi 19:41
Basiek: No, czyli wyszło
25 kwi 19:43
Basiek: Największy zysk dla podwyżki = 30 gr
Cena paczki: 30+30=60 gr
Zysk: 160'000 gr= 1'600 zł

Cacy.
25 kwi 19:44
Saizou : Dzięki wielkie
Basiu
25 kwi 19:45
Basiek: A proszę Cię bardzo
Błażejku, pamiętam, ze te zadanka rok temu bardzo baaardzo mnie
drażniły. Albo dwa lata? W każdym razie, widzę tu Oficynę?
25 kwi 19:47
Saizou : Było to zadanie z Matematyki z Plusem z wydawnictwa GWO
25 kwi 19:50
Basiek: A to mnie zagiąłeś...

Miłej nauki, ja znikam.
<zniknęła>
25 kwi 19:52
Saizou : na razie
25 kwi 19:53