kąty
Znów Ja;/: Proszę o pomoc...nie rozumiem tego

Jak zbudować kąt o mierze α takiej, że
albo
? od czego zaczać i wogole z czego skorzystac?:(
21 kwi 16:26
Mickej : trójkąta prostokątnego boków
21 kwi 16:40
Znów Ja;/: ale co z tym trzeba zrobić bo nie czaje?:(
21 kwi 16:43
tim: No właśnie.
sinus to jest a / c
a tangens to a / b
Rysujesz np. tangens − a = 1, b = 2, a tangens to 1/2

)
21 kwi 16:43
Znów Ja;/: Ale tyle to ja wiem

tylko mi chodzi o zbudowanie, konstrukcje tego kąta
21 kwi 16:47
tim:

No to tangens to czerwony do niebieskiego

czerwony − 1 / niebieski − 2 , a zielony kąt to tg 1/2
21 kwi 16:49
Znów Ja;/:

i to tyle?

na tym koniec zadania czyli tak:
czyli :
rysunek −
czerwone 3 niebieskie 5 a zielone to ten kąt?
a co jesli bedzie minus w zadaniu?
21 kwi 16:56
tim: Żeby narysować niebieskie 5, czarne musi być 4

(3
2 +4
2 = 5
2)
21 kwi 17:03
Znów Ja;/: czyli jak jest ułamek bez minusa to robie to z pitagorasa i rysuje a jak jest minus
to...? no włąsnie co wtedy?:(
21 kwi 17:05
tim: np. − co?
21 kwi 17:08
Znów Ja;/: np
21 kwi 17:10
Znów Ja;/: Prosze wytłumaczy mi to ktoś?: (
21 kwi 17:53
21 kwi 17:59
Znów Ja;/: prosze prosze prosze
21 kwi 18:54
Mickej : jak minus tak samotylko to już o cwiartki bardziej chodzi
21 kwi 18:58