kilka zadań z geometrii-pola
słaba z matmy...;(: Zad1
Na sześciokącie foremnym opisanookrag i w ten sześciokąt wpisano okrąg. Pole powstałego
pierścienia wynosi 2π. Oblicz pole sześciokąta
Zad2
Stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb wynosi 8:π. Oblicz miarę kąta
ostrego tego rombu.
Zad.3
Dłuższa przekątna rombu ma długośc d a kat ostry rombu ma miarę 60 stopni. Oblicz
stosunek pola kołą wpisanego w ten romb do pola tego rombu.
21 kwi 16:01
tim: Pomagam I.
21 kwi 16:15
tim:

R koła opisanego na (czerwony) = bokowi = a
| | a√3 | |
r koła wpisanego w (pomarańczowy) = htrójkąta równobocznego o boku a = |
| |
| | 2 | |
Pole koła o promieniu R − Pole koła o promieniu r = Pole pierścienia = 2π
πR
2 − πr
2 =2π
π(R
2 − r
2) = 2π /π
R
2 − r
2 = 2
a
2 = 8
a =
√8 = 2
√2
Mamy bok. Teraz liczymy pole sześciokąta...
| | a2√3 | |
Wzór to pole sześciu trójkątów równobocznych o boku a = 6 * |
| |
| | 4 | |
21 kwi 16:20
słaba z matmy...;(: Dzięki, a resztę też rozumiesz?
21 kwi 16:22
tim: Pomogę też drugie
21 kwi 16:24
kłopoty z matematyką: Dziękuję, może wkońcu coś zrozumię
21 kwi 16:27
kłopoty z matematyką: Nie ma to jak mało co czaić, i prosić o pomoc na forach...
21 kwi 16:30
tim:

r koła wpisanego w romb = 0,5 wysokości tego rombu.
Pole rombu = a * h
| | 1 | |
Pole koła wpisanego w romb = πr2 = π( |
| h)2 |
| | 2 | |
Przyrównujemy.
Proporcja.
| | 1 | |
a * h * π = 8 * π* |
| h2 /:π |
| | 4 | |
ah = 2h
2 /:h
a = 2h
Liczymy.
h = różowe, a = niebieskie
| | h | | 1 | |
Liczymy sin α = |
| = |
| |
| | 2h | | 2 | |
α = 30
O
21 kwi 16:31
tim: Jka czegoś nie teges to pisz.
21 kwi 16:31
kłopoty z matematyką: Nie, dokąłdnie tłumaczysz i trochę mi się rozjaśnia
21 kwi 16:33
kłopoty z matematyką: Jeszzce jakbyś to trzecie tak dokłądnie wytłumaczył to Niech Ci będą serdeczne dzięki
21 kwi 16:35
tim: Masz może do trzeciego odp?
21 kwi 16:42
tim: Dobra wyszedł dziwny wynik ale rozwiązuje
21 kwi 16:52
tim: METODA 1!
P
rombu = a * h
| | a√3 | |
z sin 60 liczymy stosunek h / a, który wynosi √3 / 2 ⇒ h = |
| |
| | 2 | |
Stosunek P
r / P
k
| a2√3 | | 16 | | 8√3 | |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 3a2π | | 3π | |
21 kwi 17:02
tim: Metoda 2.!
P
r = 2a * r = a
2 * sinα
Podstawiam do wzoru na pole koła.
| | a√3 | | 3a2 | |
πr2 = π( |
| )2 = |
| π |
| | 4 | | 16 | |
Dalej jak w pierwszym.. stosunek itd.
21 kwi 17:07
kłopoty z matematyką: ojć, nie czaję końcówki zadania 2, liczenie tego sinusa...
21 kwi 17:39
kłopoty z matematyką: Nie, spoko, już mam
21 kwi 17:41
kłopoty z matematyką: Kurde, a jak to 3 złożyć by to d było użyte? Bo ono jest podane i być musi
21 kwi 17:47