Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa. prosze o pomoc
Agusia: Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 i 8cm oraz kącie ostrym
60. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kat 45. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
mint: rozumiem ze dwa boki maja po 6 i dwa po 8cm, kąt 60 stopni jest ostry czyli naprzeciw
niego takze jest 60 stopni zatem 120 beda mialy pozostale katy bo 60*2 + 120*2 = 360
stopni.
krotsza przekatna tworzy 45 stopni z podstawa. czyli wysokosc graniastoslupa, krotsza
przekatna podstawy i krotsza przekatna graniastoslupa tworza kat 90 stopni i dwa razy po
45 stopni. Bo przy podstawie jest 45 stopni (z zadania wiadomo) , 90 stopni przy
wysokosci(kat prosty) wiec 45 musi byc ten ost kat by bylo 180 stopni.
zatem krotsza przekatna podstawy jest rowna wysokosci.
krotsza przekatna podstawy dzieli ja na 2 rowne trojkaty. dzieli takze bok 120 stopni na
2 po 60 stopni. powstaja 2 trojkaty rownoboczne o mierze kata 60 stopni. jesli bok mial
8 cm to kazdy jego ma takze 8 cm bo w rownobocznym wszystkie sa rowne

zatem i krotsza
przekatna podstawy bedac dlugoscia jednego z ramion trojkata rownobocznego wynosi 8
czyli takze wysokosc = 8 cm
zatem:
Pole powierzchni :
S = 2(ab + bc + ca)
a = 8
b = 6
c = 8
S = 2(48+48+64) = 160*2= 320
tak rozumiem to zadanie