?
Anula: jak to zrobić Udowodnij, ze jezeli ciąg an jest ciągiem arytmetycznym to ciąg bn=7an ja
podstawiłam bn+1/bn 7an+1 ale nie wiem co dalej
25 kwi 17:47
Mistrzu: chyba tu czegoś nie dopisałaś
25 kwi 17:48
Anula: jest ciagiem geometrycznym* zapomniałam dopisac
25 kwi 17:50
Mistrzu: q=bn+1 / bn
q=7an+1 / 7an = 7an+1−an
q=7r
25 kwi 17:58
Anula:
25 kwi 17:58
Anula: co to jest to r?
25 kwi 17:58
Mistrzu: r z ciagu an
25 kwi 17:59
Mistrzu: ale niewiem jak to udowodnić do końca wydaje mi się że coś tu trzeba jeszcze zrobić albo
dopisać
25 kwi 18:00
Anula: wychodzi 71 a co to za r?
25 kwi 18:00
Mistrzu: Już wiem, r jest stałe więc q w tym wzorze też musi być stałe więc jest udowodnione
25 kwi 18:02
Mistrzu: ciąg an jest artmetyczny więc jego róznica wynosi kolejny wyraz minus wcześniejszy
25 kwi 18:03
Anula: wiem jak to obliczyć ale nie za bardzo rozumiem to z tym r
25 kwi 18:04
Mistrzu: bo r przecież zawsze jest takie samo, żeby ciąg był artmetyczny to r musi być stałe. A jak jest
stałe to 7 do r też jest stałe
25 kwi 18:05
Anula: obliczyłam w tym zadnaiu q tak? czyli q=71 a Ty tą 1 zamieniłeś na r?
25 kwi 18:08
Mistrzu: ja zrobiłem całe zadanie tam wyżej, tak ma być zrobione, a skąd ci się wzielo 71 to niewiem
25 kwi 18:10
Anula: tego przy 7 nie skracasz? an+1−an i zostaje 1?
25 kwi 18:11
Anula: aaaaaaa dobra już wiem o co w tym chodzi

to ze wzoru na r an+1−an ? i wtedy 7
r już kapuję
25 kwi 18:12
Anula: tak jakby ciąg geom równał się ciągowi arytm tak?
25 kwi 18:12
Mistrzu: już chyba wiem co cie wprowadilo w bład tam jest: an+1 − an
25 kwi 18:12
Anula: tak dlatego źle popatrzyłam, i dopiero teraz sie zorientowałam że to wzór na r z arytmetycznego
i już wiem ocb
25 kwi 18:17
25 kwi 18:18
nikon: oto rozw:
an−c. aryt tzn an=a1+(n−1)r
bn=7an=7a1+(n−1)r
bn+1=7a1+nr
badamy iloraz bn+1bn podstawiamy
25 kwi 18:24
nikon: i mamy: = .... = 7 = const cnd.
25 kwi 18:26
25 kwi 18:26
Anula: ok
25 kwi 18:27
Anula: dzięki wielkie

25 kwi 18:27