optymalizacje
Saizou : Drut i długości 20cm należy podzielić na dwie części, a następnie z jednej części utworzyć
ramkę w kształcie trójkąta równobocznego, a z drugiej− ramkę w kształcie kwadratu. Jak długa
powinna być każda z dwóch części drutu, by suma pól obszarów ograniczonych ramkami była
najmniejsza.
Ja to zrobiłem tak
y−długość boku trójkąta
x− dł. boku kwadratu
4x+3y=20
| | 100−40x+4x2 | |
160x+16x2}{4*9}*√3= |
| √3
|
| | 9 | |
P
kwadratu=x
2
| | 100−40x+4x2 | | 100−40x+4x2 | |
P(x)=x2+ |
| √3=x2+ |
| 312=
|
| | 9 | | 32 | |
x
2+(100−40x+4x
2)*3
−12 i tak dalej czy w ogóle jest to dobry pomysł?
25 kwi 17:33
Saizou :
25 kwi 17:44
kylo1303: Tak,, to jest dobry pomysl. Tylko doprowadz to do jakiejs normalnej postaci
25 kwi 17:54
Aga1.:
Nie jest zły, ale jest pomyłka
Rozpiszę z jedną niewiadomą
3x − obwód trójkąta, x>0
20−3x−−− obwód kwadratu, 20−3x>0
x−−bok trójkąta
| | 3 | |
5− |
| x−−długość boku kwadratu |
| | 4 | |
| | √3 | | 9 | | 15 | |
P(x)= |
| x2+ |
| x2− |
| x+25 |
| | 4 | | 16 | | 2 | |
| | −b | |
Pole jest najmniejsze dla x= |
| = |
| | 2a | |
25 kwi 17:57
Saizou : wielkie dzięki
Aga 
i
kylo
25 kwi 18:05